22 Şubat 2011 Salı

BÖLÜM 2 LÖVE SAĞLAMAK– PROMOSYON VE UZUNLUK


  • Büyük Kartları Promosyonla Sağlamak
  • Uzun Renkleri Sağlamak
  • Promosyon ve Uzunluk Birlikte
  • Defans Prensipleri
  • Konuşmaları Hatırlamak
  • Özet
  • Alıştırmalar
  • Örnek Eller

Planın ilk etabı hedefi belirlemektir
Hedefinizi belirledikten sonra planın ikinci etabı alıcı ve perdanları saymaktır

Bu iki etabı tamamladıktan sonra kendinizi iki halden birinde bulursunuz: 

Ya kontratınızı yapmaya yetecek kadar löveniz vardır veya yoktur. 
İlk bölümde gördüğünüz gibi, yeterli löveniz varsa üçüncü etabı atlayıp genel stratejiyi belirlemeye çalışırsınız. Bu, biraz dikkat isteyebilir- lövelerinizi doğru sırada almak veya önce rakiplerin kozlarını temizlemek. Fazla löve sağlamak veya perdanlarınızı kaçmak gibi endişeleriniz olmaz.

Mamafih, kontratınızı yapmak için gerekli löveler ile sağlam lövelerinizi mukayese ettiğinizde, çoğunlukla yeterli sağlam löveniz olmadığı veya fazla perdanınız olduğu ortaya çıkar. Planın üçüncü etabı bu aşamada ortaya çıkar: alternatifleri değerlendirmek. Bu bölümde, ihtiyacınız olan fazla löveleri sağlamak için iki yolu göreceğiz – promosyon ve uzunlukla. Bu metotlar hem sanzatuda hem de koz kontratında işe yararlar.

BÜYÜK KARTLARI PROMOSYONLA SAĞLAMAK

Fazla löveleri sağlamanın en çok bilinen ve sağlam yolu, rakiplerin daha büyük kartlarını çıkararak kendi büyük kartlarınızı promosyon ile sağlamaktır.

Büyük Kartların Değeri

Bir renkte ne kadar çok büyük kartınız varsa o renkte löve alma potansiyeliniz o kadar fazla olur. Rakiplerde bir veya daha fazla daha büyük kart olsa bile bu gerçektir. İşte bir örnek:

YER:              RDV10   Bu renkte sağlam löve yoktur. Ancak rakiplerin asını
DEKLARAN: 5432      çıkarmak için ruayı oynarsınız ve dam, vale ve onlu
                                      promosyon ile üç tane alıcı olur.

Böyle bir renkte, ruayı mı, damı mı, valeyi mi yoksa onluyu mu oynadığınız önemli değildir. Hepsi aynı güce sahiptir. Basite indirgemek için bu gibi durumlarda en büyük kartınızı oynayacağınızı kabul ediyoruz. Rakiplerin as ile almak mecburiyetinde olmadıklarını bilmenizi isteriz. Eğer kontrat sanzatu ise ilk löveyi alıp almamaları fark etmez. Damı valeyi oynamaya devam edersiniz ve as dışında üç alıcınız olur.

Koz kontratında yukarıdaki dağılımı farklı bir şekilde değerlendirirsiniz. Bir perdan olarak sayarsınız. Burada da ası çıkararak alıcılarınızı sağlamanız gerekir.

Promosyon fikri çok açıktır. Bir ticaret yapıyorsunuz. Rakiplere bir veya daha fazla löve vererek kendinize bir veya daha fazla löve sağlıyorsunuz.

Şu dağılıma bakın:

YER:              432                  As ve rua dışarıda ama sonraki üç büyük kart elinizde.
DEKLARAN: DV10     Damı oynayıp rakiplerin asını, ve valeyi oynayıp rua-
                                      sını çıkarın. Onlunuz alıcı olur.

Bazen promosyon ile büyük kart sağlayabilmek için epey sabır gerekir.

YER:     V1098             Rakiplerin ası ruası ve damı çıkarıldıktan sonra size bir
DEKLRAN:  5432        löve kalır. Bir löve almak için, rakiplere üç löve vereceğiniz için çok büyük çaba gibi görünebilir. Ancak, küçük bir kart ile alınan löve ile as ile alınan lövenin değeri aynıdır. Küçük bir kartı as haline getirmek için biraz gayret sarf ediyorsunuz.

Renk Dengesiz Dağılınca

Promosyon ile sağlanmış kartlar, eğer onlara ulaşabilirseniz löve olurlar. Yerde ve elde aynı sayıda kart varsa problem olmaz. Masada daima diğer tarafta sağlanmış kartlara geçecek küçük bir kart daima bulunur. Kartlar dengesiz dağılmışsa, bir tarafta diğer taraftakinden fazla kart bulunuyorsa daha dikkatli olmanız gerekir. Bir elde karo ve treflilerin dağılımına bakın.

                                      ♦RV10982
                                      ♣A32
                   ♦73                                ♦A65
                   ♣R106                          ♣DV74
                                      ♦D4
                                      ♣985

Karoda sağlam löve yok. As dışında bütün büyük kartlar elinizde olunca rakiplerin ♦A’ını çıkarınca beş löve sağlarsınız. Karolar iki el arasında dengesiz dağılmış olmalarına rağmen fazla bir problem varmış gibi görünmüyor. Alıcıları sağladıktan sonra ♣A ile yere geçersiniz. Mamafih, kartlarınızı nasıl oynayacağınıza dikkat etmelisiniz.

Farz edelim elden ♦4 oynayıp yerden ♦R’yı koydunuz. Doğu sizi iki şekilde zora sokabilir. Doğu bu löveyi alıp trefli oynarsa, ♣A’ınız çıkmış olur. Yerden ♦2 oynayınca ♦D ile ele gelirsiniz ve yere geçme imkanınız olmaz! Küçük karonuz yok ve ♣A çıktı. Başka bir ihtimal de Doğu bu löveyi almaz. Şimdi ♦2 oynayıp elden ♦D koyarsınız. Doğu burada da ♦A oynamaz. İki karo aldınız ama şimdi eldesiniz ve küçük karonuz kalmadı. ♣A’ına gidip karo oynayabilirsiniz ve Doğunun ♦A’ını çıkarırsınız. Şimdi gene aynı durumdasınız. Yerin karoları sağlandı ama onlara erişmenize imkan yok.

Çözüm Bölüm 1 de alıcılarınız çekerken uyguladığınız prensip ile aynıdır. Önce kısa taraftaki büyük kartı oynayın. Farkı görün. Elden ♦D oynayarak başlayın. Eğer Doğu ası alırsa, kalan alıcıları çekmenize mani olacak bir durum yok. Eğer Doğu ası almaz ise ♦4 oynayıp yerden ♦R koyun. Doğu ası alırsa daha sonra ♣A ile yere geçip sağlanan karoları çekersiniz. Eğer Doğu ası almayı ret ederse, yerdesiniz ve karolara devam edersiniz. Burada da ♣A antre olarak duruyor.

Oynama sırasında küçük bir değişiklik neticeye çok fazla tesir ediyor. Bazı örnekler de aşağıda verilmiştir:

YER:               V3                            Üç alıcı sağlamak için kısa taraftan büyük kart
DEKLARAN: RD104            oynayarak başlayın. Yerde iseniz valeyi oynayın.
                                               Elde iseniz, 4’lüyü oynayıp yerden valeyi koyun.

YER:              D10832           Elden ruayı oynayarak başlayın. Eğer rakipler ası
DEKLARAN: RV5                almazsa, kısa taraftaki ikinci büyük kart, valeyi
                                               oynayın.

Rakiplere Löve Vermek

İhtiyacınız olan kadar löveniz varsa, genel olarak bunları alıp bir sonraki ele geçersiniz. Fazla löve sağlamak mecburiyetindeyseniz durum farklı olur. Promosyonda gördüğünüz gibi löve sağlamak için rakiplere löve vermek durumunda olabilirsiniz.

İlk bakışta bu tehlikeli gibi görünebilir. Rakiplere el verdiğinizde onlar lövelerini alabilirler – kontratınızı batırabilirler. Löve kaybetmek oyunun bir parçasıdır. 3SA oynuyorsanız, 12 veya 13 löveye ihtiyacınız yoktur, dokuz löve yeter. Dört löve kaybedebilirsiniz. İlk dokuz löveyi almanıza da gerek yoktur. Önemli olan size en yararlı olacak bir zamanda rakiplere el vermektir.

Genellikle, perdanlarınızı, yani rakiplere vereceğiniz löveleri, erken vermeniz iyi olur. Bir renkte löve sağlayacaksanız, o renk üzerinde çalışmaya başlayın. Diğer renklerde alıcılarınız varken vereceğiniz löveleri verin. Sizin alıcılarınız rakiplerin löve almasını önler. Sizin el tutmanıza ve sağladığınız löveleri almanıza da yardımcı olurlar.


Perdanları erken kaybetmek fikri, komple bir ele bakarak daha iyi anlaşılır. Kontrat 3SA’dur ve atak ♥D’dır.

Kontrat: 3SA                ♠A64
Atak: ♥D                       ♥R96
                                      ♦R82
                                      ♣9763
                   ♠V97                             ♠D1032
                   ♥DV1074                      ♥85
                   ♦953                              ♦DV76
                   ♣A4                              ♣852
                                      ♠R85
                                      ♥A32
                                      ♦A104
                                      ♣RDV10

Kontrat 3SA olduğundan, kontratı yapmak için dokuz löveye ihtiyacınız var. Pikte iki, körde iki, karoda iki sağlam löveniz var. Toplam altı eder. Üç tane daha löve sağlamanız gerekir. Alternatifleri değerlendirme zamanıdır ve ilave löve sağlamak için her rengi incelemek gerekir. Trefliler hemen dikkati çekiyor. Rakiplerin asını çıkarınca kalan üç trefliyi, ihtiyacınız olan alıcı haline getirirsiniz.

Genel stratejiyi belirlerken, perdanlarınızı erkenden vermeyi hatırlayın. İlk löveyi alır almaz hemen trefli oynayın. Rakipler ası alınca diğer enklerde hala alıcılarınız duruyor. Hangi rengi oynarlarsa löveyi kazanıp el tutarsınız. Şimdi dokuz löveniz olunca bunları alıp kaçabilirsiniz.

Trefliyi hemen oynamazsanız ne olacağına bakın. Farz edelim sağlam lövelerinizi alarak işe başladınız: ♥A, ♥R, ♠A, ♠R, ♦A, ♦R. Altı löveyi aldınız. Daha sonra treflileri sağlamak için ♣R oynayınca, rakipler kontrolu ele geçirirler. ♥A ve ♥R’yı oynayarak Batının bütün körlerini alıcı haline getirdiniz. Aynı şekilde rakiplerin piklerini ve karolarını da sağladınız. ♣A ile el tutunca sizi batıracak kadar löve alırlar.

Defans açısından düşünün. Batı ♥D atak ederken diğer küçük körlerini sağlamayı ümit ediyordu – tıpkı sizin treflileri sağlamanız gibi. ♥A ve ♥R’yı hemen çekerseniz Batıya yardım ediyorsunuz kendinize değil.

UZUN RENKLERİ SAĞLAMAK

Uzunluk ile de löve sağlanabilir. Uzun bir rengin löve alma potansiyeli fazladır. Sizde bir renkte ne kadar çok kart varsa rakiplerde o kadar az olacaktır. Renk bir kaç kere oynandıktan sonra rakiplerde o renkte kart kalmaz. Sizin kalan kartlarınızın hepsi, küçük de olsa büyük de olsa, alıcı olur.

Bir Rengin Dağılımı

Briç oynamaya yeni başladığınızda, elinizdeki kartları takip etmek sizi yeterince meşgul eder. Rakiplerin kartları tamamen muamma gibidir. Tecrübe kazandıkça, her renkte rakiplerin kartlarını dikkate almak önemli hale gelir. Her renkte yalnız 13 kart olduğunu bilmek işin anahtarıdır. Eğer siz ve ortağınızda sekiz kar varsa rakiplerde beş kart olur; siz ve ortağınızda dokuz kart varsa rakiplerde dört kart vardır.

Siz deklaran olunca, her renkte rakiplerin kaç kartı olduğunu bilirsiniz. Bunların nasıl dağıldığını bilemezsiniz. Mesela, bir renkte yedi kartınız varsa, onların altı kartı 3-3 (bir rakipte üç, diğer rakipte üç) veya 4-2 hatta 5-1 veya 6-0 dağılabilir.

Bazen rakiplerin konuşması, dışarıdaki kartların nasıl dağıldığı hakkında fikir verebilir. Doha ziyade, siz tahmin etmeye çalışırsınız (kartlar oynandıkça keşfedersiniz). Ne beklemeniz gerektiği önemli olduğu için bazı önemli bilgiler aşağıda verilmiştir:

·        Çift sayıda kart genellikle biraz dengesiz dağılır. Örneğin, rakiplerde dört kart varsa 2-2 yerine 3-1 dağılma ihtimali daha fazladır; rakiplerde altı kart varsa, 3-3 yerine 4-2 dağılma ihtimali fazladır; rakiplerde sekiz kart varsa 4-4 yerine 5-3 dağılır.
·        Tek sayıda kart genellikle dengeli dağılır. Örneğin, rakiplerde üç kart varsa büyük ihtimalle 2-1 dağılır; rakiplerde beş kart varsa 3-2 dağılma ihtimali fazladır; yedi kartları varsa 4-3 dağılma ihtimali yüksektir.

Rakiplerin kartlarının dağılma ihtimalinin yüksek şekline ait tablo:
                            KART SAYISI              DAĞILIM
                                      3                                    2-1
                                      4                                    3-1
                                      5                                    3-2
                                      6                                    4-2
                                      7                                    4-3
                                      8                                    5-3

Fazla löve sağlamaya çalışırken bu bilgiden nasıl faydalanacağımızı görelim.

Uzun Renkleri Sağlamak

Bazı uzun renkler, rakiplerdeki kartlar nasıl dağılırsa dağılsın fazla löve sağlarlar.
Mesela:

YER:             ARDV32          Dokuz kartınız var, rakiplerde dört var. Bütün
DEKLARAN: 654                           kartlar bir rakipte olsa bile siz as, rua dam ve
                                               valeyi oynadığınızda onda kart kalmaz. Sizin                                          3 ve 2’niz alıcı olur.

Bazı hallerde rakiplerin kartlarının düzgün dağılmasını ümit edersiniz:

YER:             ARD2               Sekiz kartınız var; rakiplerde beş. Bir rakipte beş
DEKLARAN: 6543                veya dört kart olursa, siz as rua ve damı oynadıktan sonra onda bir alıcı kalacaktır.

Dışarıdaki kartlar büyük ihtimal ile 3-2 dağılmış olur. Böyle olursa da, siz bu renkten üç değil dört löve alırsınız.

Tipik bir dağılım şöyle olabilir:
                                      ARD2
                            V97               108
                                      6543

Aşağıdaki örnekte, fazladan bir löve alabilmek için şanslı olmanız gerekir.

YER:              RD32               Yedi kartınız var; rakiplerde altı. Dışarıdaki
DEKLARAN: A54                 kartlar 3-3 dağılmışsa fazladan bir löve
                                               alırsınız. As rua ve damı oynadıktan sonra rakiplerde kart kalmaz. Sizin küçük kartınız alıcı olur. Ancak, dışarıdaki kartların 4-2 dağılması ihtimali fazladır, 5-1 veya 6-0 bile dağılmış olabilirler.

Çoğunlukla, uzun bir rengi sağlamak için rakiplere el vermek durumunda kalırsınız.

YER:              AR32     Sizde sekiz kart var; rakiplerde beş kart. Dışarıdaki
DEKLARAN: 7654      kartların 3-2 dağılmış olmasını ümit edersiniz. Böyle
                                      olsa bile bütün löveleri alamazsınız. Fazla bir löve sağlamak için rakiplere bir löve vermelisiniz.

Bütün dağılım şöyle olabilir:

                                      AR32
                            V9                  D108
                                      7654

As ve ruayı aldıktan sonra dam doğuda kalır. Rengi bir daha oynayınca Doğu löveyi kazanır. El tutunca, renkteki son kartlar sizde olur ve onunla bir löve alırsınız. Rakiplere bir löve vererek dört lövenin üçünü alırsınız.
Uzun rengi sağlamak için rakiplere el vereceğiniz bazı örnekler aşağıda verilmiştir.

YER:             A9765     Dokuz kartınız var, rakiplerde dört. Rakiplerin kartları
DEKLARAN: 8432       2-2 dağılmışsa, ası alıp bir löve vererek dört löve ala-bilirsiniz. Rakiplerdeki kartlar 3-1 dağılmışsa üç löve yaparsınız ama rakiplere iki el vermeniz gerekir. Dışarıdaki kartların hepsi aynı kişide ise, bir fazla löve sağlarsınız ama dışarıya üç löve vermeniz gerekir.

YER:              A432      Sekiz kartınız var; rakiplerde beş. Dışarıdaki kartlar
DEKLARAN: 8765       3-2 dağılmışsa iki löve vererek ilave bir löve sağlarsınız.

YER:              R6543    Yedi kartınız var; rakiplerde 6. Rakiplerin kartları 3-3
DEKLARAN: A2          dağılmışsa ası alıp yere rua ile geçtikten sonra üçüncü defa oynarsanız yerde iki tane löve sağlarsınız. Renk 4-2 dağılmışsa tekrar yere geçip bir kere daha oynarsınız ve kendinize bir löve sağlarsınız. Eğer dışarıdaki kartlar 5-1 veya 6-0 dağılmışsa yalnız iki löve alırsınız.

YER:              ARD32   Rakiplerin kartları 3-2 dağılmışsa onlara el vermenize
DEKLARAN: 654         gerek kalmaz. 4-1 dağılmışsa son kartı sağlamak için onlara bir löve vermeniz gerekir.

YER:             108743    Renkte ne kadar çok kartınız varsa löve sağlama şansı
DEKLARAN: 9652       o kadar fazladır. El tutunca bir daha oynayıp rakiplere löve verin. Dışarıdaki kartlar 2-2 dağılmışsa kalan kartların hepsi alıcıdır. 3-1 dağılmışsa bir löve daha verip son iki kartı sağlarsınız.

Komple Bir El

Rengin geliştirilmesi konusunu komple bir ele bakarak inceleyelim. 3SA oynuyorsunuz ve atak ♠3.

Kontrat: 3SA                ♠D105
Atak: ♠3                        ♥R72
                                      ♦7532
                                      ♣RD5
                   ♠V963                           ♠842
                   ♥D83                             ♥V654
                   ♦R10                             ♦ADV
                   ♣10862                         ♣973
                                      ♠AR7
                                      ♥A109
                                      ♦9864
                                      ♣AV4

Hedefiniz dokuz löve almaktır ve sekiz sağlam löveniz var: pikte üç, körde iki, treflide üç. Bir löve daha bulmanız gerekiyor. Alternatifleri incelerken, löve geliştirme ihtimali olan tek renk karo olarak görünüyor. Renkte hiç büyük kartınız yok ama sekiz kartınız var. Rakiplerde yalnız beş, siz de bunların 3-2 dağılmış olmasını ümit ediyorsunuz.

Şimdi genel stratejide, perdanları erken kaybetmeniz gerektiğini hatırlayın. İlk piki aldıktan sonra hemen bir karo oynayıp bir löve verin. Rakipler ne oynarsa oynasın el tutup gene karo oynayarak bir löve daha verirsiniz. Diğer renklerde alıcılarınız olduğu için el tutunca üçüncü defa karo oynarsınız. Bu löveyi de kaybedersiniz ama ihtiyacınız olan löveyi sağladınız.

Epey uzun bir uğraşı gibi görünüyor ama plan yapıp uzun renkleri nasıl sağlayacağınızı bilirseniz sonunda bu gibi kontratları yaparak karlı çıkarsınız.

Renk Dengesiz Dağılınca

Renk eliniz ile yer arasında dengesiz dağılınca, sağladığınız lövelerin antresiz kalmamasına dikkat edin. Şöyle bir dağılıma bakalım.

                                      AR432
                            DV9              108
                                        765
Renkte sekiz kartınız var. Dışarıdaki kartlar 3-2 dağılmışsa bir löve vererek iki löve sağlarsınız. Yerde bu renkten başka antre kartı yoksa, rakiplere hangi löveyi vereceğiniz önemli olur. Farz edelim as ve ruayı çekip üçüncü löveyi Batının damına verdiniz. Renkteki kartlar:

                                      43
                                      K
                                  B      D
                                      G

Yerde iki alıcınız var ama onlara erişme imkanınız yok! Onun yerine perdanları erken verin prensibini hatırlayın ve ilk löveyi elden ve yerden küçük oynayarak rakiplere verin.

Renk şimdi şu durumda olur:

                            AR43
                       DV            10
                             76

Bir löve kaybettiniz. El tutunca as ve ruayı çekin. Kalan alıcıları çekebilmek için yerde bulunuyorsunuz. Aslında ilk löveyi alıp ikinciyi rakiplere vererek de aynı neticeyi sağlardınız. Benzer bir örnek de şöyledir:

                            A9763
                   RV                 D105
                               842

Bu renkte fazla löveleri sağlamak için rakiplere iki löve vermeniz gerekir. Yerde başka antre yoksa, renk sağlanana kadar ası muhafaza edin. İlk löveyi elden ve yerden küçük oynayarak rakiplere verin buna “boşlamak” denir. El tutunca bir daha “boşlayın”. Kalan kartlar:

                            A97
                                      D
                             8
Şimdi renk sağlandı. El tutunca 8’i oynayıp yerden ası koyun ve sağlanan iki löveyi alın.

PROMOSYON VE UZUNLUK BİRLİKTE

Bir renkte löve sağlarken promosyon ve uzunluktan birlikte yararlanmak mümkün olur.

Promosyon ve Uzun Renk Birlikte

Şu dağılıma bir bakın.
                                      RDV3
105             A92
                                  8764

Hiç sağlam löve yok. Ruayı oynayıp ası çıkardıktan sonra dam ve valeyi alıcı hale getirmeyi planlıyorsunuz. Renkte sekiz kartınız olduğu için rakiplerin kartları 3-2 dağılmışsa, bir löve daha kazanırsınız. Rua, dam ve vale oynandıktan sonra rakiplerde bu renkten kart kalmaz.

YER:                753                Damı oynayıp ası çıkarırsınız, valeyi oynayıp ası
DEKLARAN: DV1042          çıkarırsınız, 10’lunuz alıcı olur. Rakiplerin kartları 3-2 dağılmışsa sizin 4 ve 2 de alıcı olur.

YER:               6532               Rua ile ası çıkarınca dam ve valeyi promosyon
DEKLARAN: RDV                ile alıcı haline getirirsiniz. Dışarıdaki kartlar 3-3
                                               dağılmışsa üçüncü löveyi de kazanabilirsiniz. Gerçi bunun için çok şanslı olmanız lazım, zira dışarıdaki kartların 4-2 dağılmış olma ihtimali fazladır. 3-3 dağılmışlarsa bile yerde sağlanan 6’yı kullanabilmek için başka renkten bir antreye ihtiyacınız vardır.

Alıcı ve Perdanlara Başka bir Bakış

Promosyon ve uzun renklerin sağlanmasını bilmek, sizin alıcı sağlamak mı yoksa perdandan kurtulmak mı kararını vermenize yardımcı olur. Şu renkteki kartlarınıza bir bakın:

                                      A643
                            ?                          ?
                                      9752

Alıcıları sayarken yalnız bir sağlam löve sayarsınız. Perdanları sayarken de üç perdan hesaplarsınız. Alternatifleri değerlendirirken dışarıda beş kart olduğunu görürsünüz ve bunlar muhtemelen 3-2 dağılır. Gerçek dağılın şöyle olmasını ümit edersiniz:
                                      A643
                            RV10                   D8
                                      9752

Sanzatu kontratında, iki löve vererek bir löve sağlamayı planlayabilirsiniz. Renk kontratında da, iki löve vererek perdanlarınızın birinden kurtulmayı planlarsınız.
İkisi de aynı şey.

Tabii dağılımın böyle olmasının garantisi yoktur. Gerçek dağılım şöyle çıkabilir:

                                      A643
                         RV108             D
                                      9752

Birden fazla löve yapamazsınız ve renkte üç perdanınız olur. Onun için planınızın ikinci etabında bir sağlam löve veya üç perdan hesaplarsınız. Üçüncü etapta ise dışarıdaki kartların 3-2 dağılması ümidi sizin değerlendireceğiniz alternatiflerden biri olur. Başka yerde daha iyi bir ümit olabilir.

Sağlanacak Rengi Seçmek

Bazen sağlanabilecek birden fazla renk olabilir. Genel olarak size en fazla löveyi verebilecek rengi seçin. Bu çoğunlukla en fazla kart olan renktir. Şu iki rengi mukayese edin:

1) YER:          AR652                      2) YER:         AR652
DEKLARAN:  43                                      DEKLARAN:  743

Eğer kontratınızı yapmak için iki löveye ihtiyacınız varsa, ikinci renk birinciye göre daha fazla potansiyel vaat eder. Birinci de yalnız yedi kartınız var; rakiplerin altı. Dışarıdaki kartların 3-3 dağılmasını ümit eder ve bir löve vererek iki löve sağlamayı planlarsınız. Kartların 4-2 dağılma ihtimali daha fazladır.

İkincide, sekiz kartınız var ve dışarıda beş kart. Bunların 3-2 dağılmış olma ihtimali fazladır. Bir löve vererek iki löve sağlayabilirsiniz.

İki renkte de aynı sayıda kartınız varsa, daha fazla dengesiz dağılmış olan rengin fazla löve sağlama ihtimali daha fazladır. Şu iki rengi mukayese edin:

1) YER:         AR65                         2) YER:         AR652
DEKLARAN: 7432                         DEKLARAN. 743

Her iki halde de sekiz kartınız var ve rakiplerde beş. Dışarıdaki kartlar 3-2 dağılmışsa birinci örnekte bir löve sağlarsınız. İkinci örnekte kartlar 3-2 ise fazladan iki löve sağlarsınız.

DEFANS PRENSİPLERİ

Bundan önceki bölümde sanzatuya karşı renginiz sağlamak ümidi ile en uzun renginizden atak ettiğinizi görmüştük. Renk kontratına atak ederken başka düşünceler devreye girer.

Renk Kontratına Atak Edilecek Rengi Seçmek

Sanzatuya defans yaparken, uzun renginizi sağlamak için bir iki löve vermeye razı olursunuz. El tutarsanız, bütün alıcılarınız çekebilirsiniz. Renk kontratına defans yaparken uzun renginiz sağlamak işe yaramayabilir. Alıcılarınız çekeceğiniz zaman deklaran onlara çakar. Alıcılarınızı sağlamak için bir löve verirseniz bunu hiç geri alamayabilirsiniz.

En uzun rengi atak etmek yerine ekseriya en emniyetli renginizi ararsınız – deklarana kendi alamayacağı bir löveyi hediye etmeyecek bir renk. Onör sekansı olan bir renk genellikle emniyetlidir (mesela: RDV veya DV10) yahut hiç büyük kartı olmayan bir renk (8742 gibi). Tek büyük kartı olan bir renk genellikle risklidir. (R752 gibi) Bitişik iki onör varsa bu arada bir tercih olur. (DV42)  RD42 den Ruayı atak etmek defansa en az bir löve sağlar, ortağınızda as veya vale varsa daha çok löve olabilir.

Başka bir yaklaşım da koz rengini kullanmaktır. Bir veya iki kartı olan kısa bir rengi de atak edebilirsiniz. Renk tekrar oynandığında çakmayı planlarsınız.

Genellikle koz atak etmek iyi olmaz, zira deklaranın kozları temizlemesine yardımcı olursunuz.  Mamafih, deklaranın bazı perdanlarını yere çaktırmayı planladığını düşünüyorsanız, koz atak etmek defans için iyi olabilir.

Eğer ortağınız bir renk deklare etmişse, çok daha iyi bir alternatifiniz yoksa ortağınızın rengini atak etmelisiniz. Ortağınız konuşmamışsa ve sizin de aşikar bir tecihiniz olmasa bile bir rengi seçmek mecburiyetindesiniz. Mümkünse rakiplerin deklare etmediği bir rengi seçin.

4♠ kontratına şu elden atağı nasıl seçeceğinize bir bakalım.

♠743                    Onör sekansı olduğu için en emniyetli atak treflidir. As ve rua
♥R862                 deklaranda olsa bile onları çıkarmaya başlarsınız. Sonunda
♦32                      sizin için bir trefli lövesi sağlarsınız. Ortağınızda as veya rua
♣DV102              varsa iki veya üç löve alabilirsiniz. Rakiplerden biri trefliyi
                            deklare etmişse, kısa renginizi, karoyu, deneyebilirsiniz. Deklaranın alıcı karolarından birine kozunuzla çakabilirsiniz.

Ruanın yanından kör atak etmek tehlikelidir. Eğer ortak kör deklare etmişse veya rakipler diğer bütün renkleri deklare etmişse kör atağı iyi olur. Rakiplerin konuşmalarına göre yerde bir veya iki kör olacağı anlaşılıyorsa koz atak edebilirsiniz. Koz atağının yere kör çaktırmasını önleyeceğini ümit ediyorsunuz. Belki yer pik, karo ve trefli deklare etmiş olabilir, elinde varsa en fazla bir kör olacaktır.

Koz Kontratına Atak Edilecek Kartı Seçmek

Rengi seçtikten sonra hangi kartı oynayacağına karar vermelisin. İki veya daha fazla bitişik kartınız varsa, tepe kartını atak edin. (RD3 veya DV87)  Sanzatu kontratına atak eder gibi, ortağınıza bir küçük kartın elinizde olduğunu ama bir büyüğünün olmadığını söylüyorsunuz.

Kısa renkten çıkıyorsanız, tepe kartı atak edin. ( 7-4 veya 5-2 gibi) Aksi takdirde küçük bir kart çıkın. (D74, RV63 gibi) Sanzatuya karşı dört kartlı veya daha uzun renginiz varsa, prensip olarak dördüncü kartı atak edersiniz. (D9542)

4♥’e karşı, başka ipucu olmadan, atak kartını seçme konusunda bazı örnekler aşağıda verilmiştir.

♠RDV                  Pik atak etmek emniyetlidir ve iki löve sağlama imkanı
♥V5                     yaratır. Bitişik kartlar olunca ♠R’yı atak edin.
♦V842
♣A653

♠D752                 Bu defa kısa renginizi çıkmayı deneyebilirsiniz. Belki ortak
♥843                    as ile kazanıp bir karo daha oynayarak size bir çaka verebilir.
♦5                        Ortağınızda bir as daha varsa, onunla el tutup bir karo daha
♣109732              oynayarak size çaktırabilir. İki astan dört löve!

♠R107                  Atakların hiç biri cazip değil. Herhangi biri doğru olabilir.
♥642                    ♣10 da elinizde olduğu için ♣V’ yi deneyebilirsiniz. Eğer
♦D962                 deklaran yere çaktırmayı planlıyorsa koz da çıkabilirsiniz.
♣V103                 Küçük bir karo veya pik de en iyi atak olabilir.

KONUŞMALARI HATIRLAMAK

Açanın İkinci Deklaresi

Bir seviyesinde renk ile açış 13 ile 21 arasında puan gösterir. Cevapçının hangi seviyede oynanacağına karar verebilmesi için bu çok geniş bir aralıktır. Açan ikinci konuşmasında elinin limitlerini üç kategoriden birinde belirtmeye çalışır.



         Minimum El                            13-16  puan
         Orta Kuvvette El            17-18  puan
         Maksimum El                19-21  puan




Cevapçının nerede oynanacağına karar verebilmesi için de aynı zamanda açan elinin dağılımını da belirtmeye çalışır.

Cevapçı Açanın Majör Rengini Yükseltince Açanın İkinci Konuşması

         13-16 puanla (minimum el)
·        Pas
17-18 puanla ( orta kuvvet)
·        Üç seviyesine çık
19-21 puanla (maksimum el)
·        Dört seviyesine sıçra (zon)

Cevapçı Açanın Minör Rengini Yükseltince Açanın İkinci Konuşması

         13-16 puanla (minimum el)
·        Pas
17-18 puanla ( orta kuvvet)
·        Üç seviyesine çık
19-21 puanla (maksimum el)
·        3SA’ya sıçra (zon)

Cevapçı 1SA Deklare Edince Açanın İkinci Konuşması

         13-16 puan ile (minimum el)
·        Dengeli el ile pas geç.
·        İlk renginden küçük dört kartlı veya daha uzun ikinci rengin varsa onu deklare et.
·        İlk rengini iki seviyesinde deklare et.

17-18 puan ile (orta kuvvet)
·        İlk renginden daha büyük bile olsa dört kartlı veya daha uzun ikinci rengini deklare et.
·        İlk rengini üç seviyesinde deklare et.

19-21 puan ile (maksimum el)
·        Dengeli el ile 3SA deklare et.
·        Dört kartlı veya daha uzun rengin varsa onu deklare et; ilk renginden küçük ise üç seviyesine sıçra.
·        İlk renginde zona sıçra.

Cevapçı Bir Renk Deklare Edince Açanın İkinci Konuşması

         13-16 puan ile (minimum el)

·        Dört kart destek ile ortağının majör rengini bir üst seviyeye yükselt. Destek puanlarını hesaba kat.
·        Bir seviyesinde deklare edilebilecek başka rengin varsa onu göster. İlk rengin altında ikinci rengin varsa iki seviyesinde göster.
·        Dengeli el ile en ucuz seviyede sanzatu deklare et.
·        İlk rengi en ucuz seviyede tekrar et.

17-18 puan ile (orta kuvvet)

·        Dört kart destek ile ortağının majör rengini sıçrayarak yükselt. Destek puanlarını hesaba kat.
·        İlk renginden daha büyük bile olsa dört kartlı veya daha uzun ikinci rengini deklare et.
·        İlk rengini üç seviyesinde deklare et.

19-21 puan ile (maksimum el)

·        Dört kart destek ile ortağının majör rengini iki sıçrayarak yükselt. Destek puanlarını hesaba kat.
·        Dört kartlı veya daha uzun rengin varsa onu sıçrayarak deklare et.
·        Dengeli el ile sıçrayarak sanzatu deklare et.
·        İlk renginde zona sıçra.

Cevapçı Açanın Rengini Sıçrayarak Yükseltince Açanın İkinci Konuşması

         13-16 puan ile (minimum el)
·        13-14 puan ile pas geç.
·        15-16 puan ile zon deklare et.

17-18 puan ile (orta kuvvet)
·        Zon deklare et.

19-21 puan ile (maksimum el)
·        Altı seviyesine sıçra (şilem)

Cevapçı 2SA Deklare Edince Açanın İkinci Konuşması
        
         13-16 puan ile (minimum el)
·        Dengeli el ile 3SA deklare et.
·        Dengesiz el ile ikinci rengini deklare et veya ilk rengini tekrar et.

17-18 puan ile (orta kuvvet)
·        Dengeli el ile 4SA deklare et. Cevapçıyı maksimum ile şilem deklare etmeye davet etmiş olursun.
·        Dengesiz el ile ikinci rengini deklare et veya ilk rengini tekrar et.

19-21 puan ile (maksimum el)
·        Dengeli el ile 6SA deklare et.
·        Dengesiz el ile ikinci rengini deklare et veya ilk rengini tekrar et.

Cevapçının İkinci Konuşması

Cevapçı olarak ikinci konuşmanızı yaparken elinizi puan sayısına göre şu kategorilerden birine koyarsınız. Açanın majör rengini destekleyecekseniz destek puanlarını da hesaplayın.


   Minimum El                 6-10 puan
  Orta Kuvvet                  11-12 puan
  Maksimum El                13 veya daha fazla                


Açanın gösterdiği kuvvet ve dağılım ile bu bilgileri birleştirerek kontratın seviyesini ve nerede oynanacağını kararlaştırmaya çalışırsınız. Yeterli bilginiz varsa uygun seviyede sign off (oynamak için) deklaresi yapın. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa, davet veya forsing bir deklare verin. Yapacağınız deklare açanın minimum mu, orta kuvvette mi yoksa maksimum mu el gösterdiğine bağlıdır.

CEVAPÇININ İKİNCİ KONUŞMASI

Açanın       Cevapçının                   Son                      Cevapçının
Puanı          puanı                  seviye                   opsiyonları

13-16                      6-10                  partskor               1-  pas
(minimum)                                                          2- 1SA
                                                                           3- Ortakların deklare ettiği bir
                                                            rengi iki seviyesinde söyle.
            11-12                partskor               1- 2SA
                                 veya zon                2- Ortakların deklare ettiği bir
                                                                 rengi üç seviyesinde söyle.
                      13 +                  zon                       1- Zon deklare et.
2- Üç seviyesinde yeni renk   
                                                                 deklare et.

17-18                      6-8                    partskor               1- pas
(orta kuvvet)                                                       2- Ortakların deklare ettiği bir
rengi en ucuz seviyede söyle.
                      9-10                  zon                       1- Zon deklare et.
                                                                           2- Yeni renk deklare et.
                      11-12                zon                       1- Zon deklare et.

                      13 +                  zon                       1- Zon veya şilem deklare et.
                                                                           2- şilem deklare et.

19-21                      6-10                  zon                       1- pas
(maksimum)                                                       2- Zon deklare et.
                                                                           3- Yeni renk deklare et.

                      11-12                zon                       1- Zon deklare et.
                                                                           2- Zon deklare edilmişse pas.
                                                                           3- Yeni renk deklare et.

                      13 +                  şilem                    1- Şilem deklare et.


ÖZET

Planın üçüncü etabına “alternatifleri değerlendir” gelince, löve sağlamanın veya perdanları elimine etmenin muhtelif yolları vardır. Fazla löveler rakiplerin büyük kartlarını çıkararak promosyon ile sağlanabilir. Uzun renkleri oynayarak, rakiplerin o renkteki kartları bitince, küçük kartlar alıcı olunca da löve kazanılabilir.

Dışarıdaki kartların şu şekilde dağılmasını beklersiniz:


·        Çift sayıda kartlar çoğunlukla biraz dengesiz dağılır.
·        Tek sayıda kartlar çoğunlukla en dengeli biçimde dağılır.


Kendinize löve sağlamak için rakiplere el vermekten çekinmeyin. Rakiplere el verecekseniz şu tavsiyeyi unutmayın: Perdanlarınızı erken kaybedin. Ayrıca alıcılarınızı sağlayınca onlara erişebilmeyi de planlamış olun. Sağlanan kartların bulunduğu elde büyük bir kartı antre olarak muhafaza edin.

Sağlamak için birden fazla renginiz varsa, uzun rengi seçin. Aynı uzunluktaki renklerde, eller arasında dengesiz dağılmış olan rengi seçin.

Alıştırma Bir – promosyon (terfi)

Şu renklerden kaç löve almayı düşünürsünüz?
Alıcılarınızı sağlayabilmek için kaç kere dışarıya el verirsiniz?

YER:                   1) RDV10  2) V1098    3) D103      4) R3         5) V87
DEKLARAN:          7642            5432          V74            D7              1094

                            ----------       -----------      -----------      ---------        ----------

Alıştırma İki – kısa taraftan büyük kart

Yerde başka renkten bir as olduğunu farz edin. Bu renklerden kaç löve almayı planlıyorsunuz? Bu kombinasyonu nasıl oynarsınız? Dikkat etmezseniz ne olabilir?

YER:                   1) RV1094 2) DV3       3) RD103   4) V105      5)D10983
DEKLARAN:           D7                      R4              V4               D7                     RV

                            ------------    --------         ----------       ----------       -----------

Alıştırma Üç – rakiplerdeki kartların dağılımı

Rakiplerde aşağıdaki sayıda kart varsa, onların nasıl dağılmış olduğunu beklersiniz?

1) 3       2) 4         3) 5      4) 6          5) 7      6) 8          7) 9

-----        -----        -----       -----         ----         ----          -----

Alıştırma Bir Cevap – Promosyon

1)     Bir kere el verdikten sonra: üç.
2)     Üç kere el verdikten sonra: bir.
3)     İki kere el verdikten sonra: bir.
4)     Bir kere el verdikten sonra; bir.
5)     Hiç

Alıştırma İki Cevap –  kısa taraftan büyük kart

1)    Önce damı oynayınca; dört.
2)    Önce ruayı oynayınca; iki.
3)    Önce valeyi oynayınca; üç.
4)    Önce damı oynayınca; bir.
5)    Önce ruayı oynayınca dört.

Alıştırma Üç Cevap – rakiplerdeki kartların dağılımı

1)    2-1             2) 3-1                   3) 3-2                   4) 4-2
5) 4-3              6) 5-3                   7) 5-4

Alıştırma Dört – Uzunlukla löve sağlamak

Rakiplerin kartları sizin bekleyeceğiniz gibi dağılmışsa, aşağıdaki renklerden kaç löve alabilirsiniz?  Renkler en iyi şekilde dağılmış olursa kaç löve alabilirsiniz?

YER:               1) AR63     2) A542      3) A8742    4) R87532  5) AR862
DEKLARAN:     7542           RD3           R63            A4              7543


                       ----------       -------------   ------------    ------------    -------------

Alıştırma Beş – Bloke kalmak

Yerde bu renkte olandan başka büyük kart olmadığı kabulü ile, bloke kalmamak için rengi nasıl oynarsınız? Kaç löve yapmayı beklersiniz? Rakiplerin kartlarının nasıl dağıldığını tahmin ediyorsunuz?

YER:               1) AR763   2) A8643    3) AR8732 4) A8732    5) A762
DEKLARAN:      852                     R93            63               754                       R43


                       ----------       ---------        -----------      -----------      ------------

Alıştırma Altı – Renk kontratına atak etmek

4♠ kontratına aşağıdaki ellerden hangi kartı atak edersiniz?

1) ♠V63          2) ♠1094             3) ♠v52
     ♥A63                       ♥D10653                       ♥R87
     ♦RDV            ♦10973                ♦D52
     ♣V954           ♣ 3                                ♣RD109

-----------          --------------           -------------

Alıştırma Dört Cevap – Uzunlukla löve sağlamak

1)     Üç. Rakip kartlar 3-2 dağılınca üç.
2)     Üç. Rakip kartlar 3-3 dağılırsa dört.
3)     Dört. Rakip kartlar 3-2 dağılırsa dört.
4)     Beş. Rakip kartlar 3-2 dağılırsa beş.
5)     Dört. Rakip kartlar 2-2 dağılırsa beş.

Alıştırma Beş Cevap – Bloke kalmak

1)    İlk löveyi (veya ikinci löveyi) boşla. Rakip kartlar 3-2 dağılırsa dört löve alır.
2)    İlk löveyi boşla ve sonra ruayı oyna (veya tersi). Rakip kartlar 3-2 dağılırsa dört löve alır.
3)    İlk löveyi boşla. Rakip kartlar 3-2 dağılırsa beş löve alır.
4)    İlk iki löveyi boşla. Rakip kartlar 3-2 dağılırsa üç löve alır.
5)    İlk löveyi boşla sonra ruayı oyna (veya tersi). İki löve bekleyin zira rakiplerdeki altı kartın 4-2 dağılmış olma ihtimali fazladır. 3-3 dağılmış olursa üç löve alır.

Alıştırma Altı Cevap – Renk kontratına atak etmek

1) ♦R                   2) ♣3                   3) ♣R

Alıştırma Yedi – Açanın ikinci konuşması

1♥ açtınız ve ortağınız 1♠ cevabı verdi. Aşağıdaki eller ile ne dersiniz?

1) ♠7642                       2) ♠D5                           3) ♠5
    ♥ADV43                                ♥R10532                                ♥RD1073
    ♦A2                               ♦RV4                            ♦AV2
    ♣D3                              ♣AV10                         ♣DV94

-----------                        -----------                        --------------

4) ♠74                           5) ♠AV                          6) ♠R842
    ♥ARV762                     ♥DV762                        ♥ADV62
    ♦ R73                            ♦ AD4                           ♦5
    ♣V4                              ♣RD9                            ♣RD4

-----------                        -----------                        --------------

7) ♠74                           8) ♠ AR74                     9) ♠A8
    ♥ARD762                     ♥ RDV62                                ♥ ARD62
    ♦AR3                            ♦ 42                               ♦53
    ♣ 103                            ♣ AV                            ♣ RDV4

--------------                     -------------                      --------------

Cevaplar

Alıştırma Yedi – Açanın ikinci konuşması

         1) 2♠                    2) 1SA                          3) 2♣
         4) 2♥                    5) 2SA                          6) 3♠
         7) 3♥                    8) 4♠                             9) 3♣

Alıştırma Sekiz – Cevapçının ikinci konuşması

Ortağınız 1♦ açtı, siz 1♥ diye cevap verdiniz ve ortağınız 1SA dedi. Aşağıdaki ellerin her biri ile ne dersiniz?

1) ♠7642                       2) ♠ 3                                      3) ♠ A5
    ♥ RD42                         ♥ R1053                       ♥ V98743
    ♦ A4                              ♦ RV54                         ♦ V82
    ♣862                             ♣ 8642                          ♣94

----------                          --------------                     --------------

4) ♠R63                         5) ♠ 108                        6) ♠ 62
    ♥ADV6                         ♥ RDV762                    ♥ RV532
    ♦V73                             ♦ R92                            ♦ AV532
    ♣V54                            ♣ 105                            ♣ D4

----------                          -------------                      --------------

7) ♠ A874                      8) ♠ 4                                      9) ♠ D8
    ♥ RD63                         ♥DV9862                               ♥ AV54
    ♦ R3                              ♦AV2                            ♦ RD753
    ♣ V104                         ♣ R103                         ♣ D3

--------------                     ---------------                    ---------------

Cevaplar

Alıştırma Sekiz – Cevapçının ikinci konuşması

1) pas                                     2) 2♦                                       3) 2♥
4) 2SA                          4) 3♥                             6) 3♦
7) 3SA                          8) 4♥                                       9) 3SA

Alıştırma Dokuz: Sanzatu Kontratında Promosyon – El 1

El 1; Dağıtan Kuzey

Kartları alın ve herkes kartlarını kendi önüne masanın üzerine yer gibi açsın.


Konuşmalar
Kuzeyin açacak puanı var mı?
İki rengi olunca Kuzey hangisini seçer?
Doğu pas geçer. Güney bir seviyesinde renk deklare edebilir mi? Güney ne cevap verir?
Batı pas geçer. Kuzey ortağının rengini destekleyebilir mi? Kuzey bir seviyesinde başka renk deklare edebilir mi? Kuzeyin elini hangi deklare tarif eder?
Doğu pas geçer ve Güney hangi seviye ve nerede oynanacağına karar verir.
Güney ne der?
Kontrat nedir? Deklaran kim olur?
Dağ: Kuzey    ♠A65
                       ♥V4
                       ♦A764
                       ♣A983
♠94                                        ♠DV1073
♥A76                                     ♥9852
♦DV98                                   ♦R3
♣RV105                                ♣D7
                       ♠R82
                       ♥RD103
                       ♦1052 
                       ♣642              


Oyun
Kim atak eder? Atak ne olur?


Deklaran plan yaparak başlar.
                1.  Hedefini belirler.
2.     Alıcıları ve perdanları sayar.
3.     Alternatifleri inceler.
4.     Genel stratejiyi belirler.


Deklaranın kaç fazla löveye ihtiyacı var? Bunları hangi renkten sağlayabilir? Deklaran bu rengi nasıl oynar? Deklaran ilk löveyi elden mi yerden mi almalıdır? Niye?

Konuşmalar

·        Kuzey 1♦ açar.
·        Güney 1♥ der.
·        Kuzey körü destekleyemez veya bir seviyesinde yeni renk söyleyemez ve 1SA der.
·        Güney pas geçer.
·        Kontrat 1SA’dur. Deklaran Kuzeydir.

Oyun

·        Doğu ♠D atak eder.
·        Deklaranın kontratını yapmak için üç löveye daha ihtiyacı vardır. Bunları körde sağlayabilir.
·        Deklaran körlere elden ♥V oynayarak başlar. Kısa taraftan büyük kart.
·        Deklaran ilk löveyi elden almalıdır zira ♠R sağlanan körlere erişmek için antre olarak lazımdır.

Alıştırma On: Renk Kontratında Promosyon – El 2

El 2; Dağıtan Doğu

Kartları alın ve herkes kartlarını kendi önüne masanın üzerine yer gibi açsın.


Konuşmalar
Doğunun eli dengelidir. Doğu niye 1SA açamaz? Doğu uzun rengi ile niye açamaz? Doğu ne açar?
Güney pas geçer. Batı ne cevap verir?
Kuzey pas geçer. Doğu ne der?
Güney pas geçer. Batı kontratın seviyesine ve rengine karar verir. Batı ne deklare eder? Kontrat ne olur? Deklaran kimdir?
Dağıtan:         ♠92
Doğu              ♥RD652
                       ♦106
                       ♣10843
♠ARV43                             ♠D1065
♥103                                   ♥V84
♦D97                                   ♦RV3
♣R72                                   ♣AD6
                        ♠87
                        ♥A97
                        ♦A8542
                        ♣V95 


Oyun

Atağı kim yapar? Atak kartı ne olacaktır?

4♠ kontratında deklaran kaç löve verebilir? Kaç perdan var?

Deklaran plan yaparak başlar. Dört etaptan geçtikten sonra deklaran eli nasıl oynar? Deklaranın kontratını yapmasına ne engel olabilir? Deklaran kozları ne zaman çekmelidir? Hangi kartlar promosyon ile sağlanabilir?

Konuşmalar

·        Doğunun 1SA açacak puanı yoktur. Doğu beş kart majör oynadığı için uzun rengi piki açamaz. Doğu 1♣ açar.
·        Batı 1♠ der, forsingtir. Batı zon için yeterli puan olduğunu bilir ama nerede oynanacağını henüz bilmez.
·        Doğu 2♠ der.
·        Batı 4♠ deklare eder. Deklaran Batı olur.

Oyun

·        Kuzey ♥R atak eder.
·        Batının üç perdanı vardır. Üç perdan ile kontratını yapabilir. Eğer Batı hemen kozları çekmezse Kuzey karoya çakabilir. Batı kozları bitirdikyen sonra karo oynayarak iki löve sağlar.

Alıştırma On Bir: Sanzatuda Uzunluğu Kullanmak –  El 3

El. 3 Dağıtan: Güney

Kartları alın ve herkes kartlarını kendi önüne masanın üzerine yer gibi açsın.


Konuşmalar
Güney ne açar?
Batı pas geçer. Kuzeyin bir seviye-sinde göstereceği bir rengi var mı? Kuzey ne cevap verir?
Doğu pas geçer. Güney ortağının rengini destekleyebilir mi? Güneyin bir seviyesinde göstereceği başka renk var mı? Güney elini anlatmak için ne der? Batı pas geçer. Ortaklık hangi seviyede oynamalı? Partskor, zon veya belki zon. Nerede oynamalı? Kuzey ortağını zona davet etmek için ne der?
Doğu pas geçer. Güney daveti kabul etmeli mi? Kontrat ne olur? Deklaran kimdir?
Dağıtan:       ♠V82
Güney          ♥A632
                     ♦R42
                     ♣A84
♠D104                                ♠R763
♥D108                                ♥V975
♦V8                                     ♦D109
♣D10752                            ♣V9
                      ♠A95
                      ♥R4
                      ♦A7653
                      ♣R63


Oyun

Atağı kim yapacak? Ne atak edilir?

Deklaran plan yaparak başlar. Deklaranın ilave kaç löveye ihtiyacı var? İlave löveleri sağlamak için hangi renkte potansiyel var? Deklaran kontratını nasıl yapmayı planlar?

Konuşmalar

·        Güney 1♦ açar.
·        Kuzey 1♥ der: bir seviyesinde gösterilebilecek bir renk.
·        Güney ortağının rengini destekleyemez veya bir seviyesinde deklare edecek başka rengi yoktur. Dengeli bir eli olduğu için 1SA deklare eder.
·        Kuzeyin elinde 12 puan vardır, ortaklığın belki zon yapabileceğini düşünür. 2Sa deklare ederek davet yapar.
·        15 toplam puan ile Güney daveti kabul eder ve 3SA der.
·        Kontrat 3SA’dur. Deklaran Güneydir.

Oyun

·        Batı 5♣ atak eder.
·        Deklaranın kontratını yapmak için ilave iki löveye ihtiyacı vardır. Karoda bu ihtimal vardır.
·        Deklaran atağı alır ve karoları oynar, rakipler bir karo lövesi alır. Deklaran bu löveyi kaybettikten sonra, ilave iki löve sağlanmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder