22 Şubat 2011 Salı

BÖLÜM 8 HEPSİNİ KULLANMAK

BÖLÜM 8

Genel Strateji

Teknikleri Birlikte Kullanmak

Teknikler Arasında Tercih Yapmak

Alternatifleri Birleştirmek

Alternatifler Arasında Seçim Yapmak

Defans Prensipleri

Konuşmalar – Blokatif Deklareler

Özet

Örnek Eller


















Kontratı yapmak için yeterli löve olmayınca planın üçüncü etabını kullanın: “Alternatifleri değerlendir” Löve sağlamak ve perdanları elimine etmek için muhtelif teknikler gördük: promosyon, uzunluk, empas, perdanları defos etmek veya yere çaktırmak. Her renkte bazen, iki veya daha fazla tekniği birlikte kullamak mümkündür. Diğer zamlarda da kullanlabilecek teknikler arasında tercih yapmalısınız.

Planın son etabı olan “genel strateji” de tek tek renkler yerine ele tüm olarak bakmak gerekir. Seçim yapmak için birden fazla alternatif olabilir. Bazı hallerde de en iyi şansı elde edebilmek için alternatifleri birlikte kullanmalısınız. Diğer hallerde de birden fazla alternatifi denemek imkanı olmadığı için en iyi alternatifi seçmek durumunda kalabilirsiniz.

Bu kararların nasıl verildiğini görelim.

TEKNİKLERİ BİRLİKTE KULLANMAK

Bir renkte löveler sağlanırken, büyük kartların promosyonu, uzun rengin sağlanması ve empas gibi tekniklerin birlikte kullanılması mümkündür. Koz kontratında koz rengi de ilave imkanlar sunar. Bazı kombinasyonlar daha önceki bölümlerde anlatılmıştı ama renk kombinasyonlarında sonsuz çeşitlilik olabilir – bu da briçteki zevki arttırır.

Promosyon, Uzunlu ve Empas

Her renkten maksimum sayıda löve almak için muhtelif tekniklerin kombinasyonuna ait örnekler aşağıdadır. Bol antre olduğunu kabul edin ve eldeki en önemli kararın bu rengin oynanması olduğunu düşünün.

YER:  K Q 6 3 2           Bu renk promosyon ve uzunluk kombinasyonu ile sağ-
DEKLARAN:  J 5 4      lanır. Rua oynanıp as çıkartılınca dam ve vale alıcı
                                      olur. Bu renkte sekiz kart var. Dışarıdaki kartlar 3-2 dağılmışsa dört löve alırsınız. 4-1 dağılmış olsala bile beşinci kart sağlanır, üç löve alırsınız.

YER: A Q J 2                Dört lövenin hepsini almak için empas ile uzunluğu
DEKLARAN: 6 5 4 3   birlikte kullanabilirsiniz. Yere doğru küçük bir kart oy-
                                      nayın. Rua solunuzdaki rakipte ise, empasınız kazanır. Başka bir antre ile ele geçer empası tekrar edersiniz. Ası da çekin. Dışarıdaki kartlar 3-2 dağılmışsa kalan kartınız alıcı olacaktır.


YER:  A Q 4 3 2           Yere doğru oynayıp empas yapın. Empas kazanırsa, ası
DEKLARAN: 6 5                   çekip bir löve verin. Dışarıdaki kartlar 3-3 dağılmışsa
                                      kalan iki kartınız alıcı olacaktır. Dışarıdaki kartlar 4-2 ise bir löve daha verirsiniz ve beşinci kartı sağlarsınız.

Yer:    Q 3                     Yerde dama doğru oynayarak başlayın. Rua solunuzda
DEKLARAN: A7652    ise dam ile eninde sonunda bir löve kazanırsınız. As ile
                                      de bir löve alırsınız, dışarıdaki kartlar 3-3 dağılmışsa dört löve yaparsınız. 4-2 dağılmışlarsa bir löve daha verip üçüncü lövenizi sağlarsınız.

YER: Q 10 4 3 2                    Rua ile, ası çıkarmak için, başlayın. O zaman dam alıcı
DEKLARAN: K 5         olur. Daha sonra 5’liyi oynayıp yerden onlu ile empas yapın. Vale Batıda ise empas kazanır, damı oynayın.
Renk 3-3 dağılmışsa iki küçük kartınız alıcı olur, toplam dört löve alırsınız.

Bu son renk, promosyon, empas ve uzunluk kombinasyonu ile sağlandı. Gerçek hayatta birçok şey farklı gelişebilir. Ruayı oynadığınızda rakipler ası almayabilir. Ama bu, küçük oynayıp yerden onlu ile empas yapmanıza mani değilidr. Empas çalışmayabilir ama hala uzunluk ile löve sağlarsınız. Dışarıdaki kartlar 3-3 değil de normal olarak 4-2 dağılır ama gene bir löve sağlarsınız. Sonunda bir ila dört arasında löve alabilirsiniz. İyi teknik ve biraz da şans havadan löveler sağlamanıza imkan verebilir.
Belirli bir renk dağılımını en iyi şekilde oynamayı bilmek, elin bütünü içinde değerlendirilmelidir. Antreler gibi faktörler de devreye girer. Tekniği bilmekle birlikte çok şanslı olmanız gerekn bir eli görelim.
Kontrat: 3NT                                    ♠   9 5 3
Atak:  ♠ 6                                            10 6 4
  A Q 7 5 3 2
♣      7
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  Q 10 8 6 4                               ♠  J 7
                               J 3                                             Q 9 8 7 2
                               K 9 4                                         J 10
          ♣                                                  Q 10 8                                                 ♣            K 9 6 5

                                                          ♠   A K 2
                                                             A K 5  
                                                             8 6
♣  A J 4 3 2
3SA kontratında dokuz löve almanız lazım. Beş sağlam löve ile başlıyorsunuz: iki pik, iki kör, bir karo ve bir de trefli. Karolarda fazla löve sağlama potansiyeli var gibi görünüyor, bu kombinasyonu nasıl oynamalısınız?

♦R Batıda ise, empastan bir fazla löve gelebilir. İlave olarak dışarıdaki kartlar   3-2 dağılmışsa, bir löve bağışlayarak üç löve daha sağlayabilirsiniz. Bu yeterli mi?

Genel stratejiyi belirlerken antreleri de hesaba katmanız gerekir. Yere tek antre karoda. Başka antreniz olmadığı için, empas yapıp daha sonra bir löve bağışlayamazsınız. Empas tutup kartlar 3-2 dağılsa bile bir löve vermeniz gerekeceğinden, bağışlamayı da planlamanız gerekir.

İlk löveyi alın ve iki elden de küçük birer karo oynayın. Şimdi sahne hazırlandı. Bir sonraki löveyi alınca, diğer karonuzu oynayıp yerden dam ile empas yapın. Bu kazanırsa derin bir nefes alabilirsiniz. Eğer empas tutmasaydı hiç karo lövesi almamış olacaktınız. Şimdi ♦A oynayın. Renk 3-2 dağılınca kalan karolarınızın hepsi alıcı olur ve onları çekmek için de yerdesiniz.

Beş karo lövesi yapıp kontratınızı bir fazla löve ile gerçekleştirirsiniz. Gerçekten çok şanslısınız: ♦R Doğuda olabilirdi, o zaman hiç karo lövesi yapmamaış olurdunuz ve dört batardınız. Mamafih tek şansınızı kullanabilmek için karoları nasıl oynamanız gerektiğini bilmeniz şarttı.

Kozları Kullanmak

Koz kontratı oynarken, yan renkleri sağlamakta başka imkanlar da olur. İşte bazı örnekler:
YER: 5 2                       Üç tane muhtemel perdanınız var. Yerden küçük bir
DEKLARAN: A Q 8 3  kart oynayıp dam ile empas yaparsınız. Bu kazanırsa,
                                      Ası çekip iki küçük kartınıza da yerden çakarsınız. Bu şekilde hiç löve kaybetmeyebilirsiniz.

YER: A Q 8 6 3            Elinizde yalnız bir perdanınız var. Empas başarılı olur
DEKLARAN:  5 4                  ise, hiç löve kaybetmezsiniz. Buna ilave olarak ası
                                      çektikten sonra küçük bir karta çakarsınız. Renk 3-3 dağılmışsa, yerde kalan iki kart alıcı olur ve diğer renklerdeki perdanlarınızı bunlara defos edebilirsiniz. Renk 4-2 dağılsa bile, iki kere çakarak son kartı sağlayabilirsiniz.

YER: J 8 6 5 4 2           Bu da benzer durumdur. Bu renkte löve sağlamak ister-
DEKLARAN: 7            seniz, bir löve vererek başlayın. Daha sonra el tutunca
                                      Yerden bu rengi oynayıp elden çakın. Yere geçip bir daha çakın. Dışarıdaki kartlar 3-3 dağılmışsa kalan kartlar sağ olur. 4-2 dağılmışlarsa, yere bir daha geçip gene çakın.

YER: ­-------                   Ruayı oynayıp ası çıkararak üç löve sağlarsınız. Koz
DEKLARAN: KQJ10   kontratında bir löve vermeden üç löve alabilirsiniz.
                                      Ruayı oynayın. Solunuzdaki rakip ası koyarsa yerden çakın. Şimdi kalan kartlarınızın hepsi alıcıdır. As oynanmazsa yerden başka bir renk defos edin. Sağınızdaki rakip küçük kart verirse, damı oynayarak devam edersiniz. Solunuzdaki rakip ne zaman ası koyarsa yerden çakıp üç löve alırsınız. Buna  “ekspas” denir. Solunuzdaki asa empas yapıyorsunuz, as oynanınca da yerin kozunu kullanırsınız.

TEKNİKLER ARASINDA TERCİH YAPMAK

Bazen bir rengi oynarken birden fazla teknik kullanamazsınız. Nasıl oynayacağınız, kaç löveye ihtiyacınız olduğu veya tehlikeli rakip var mı gibi faktörlere bağlıdır.

Sekiz Daima, Dokuz Asla

Yanız damın dışarıda olduğu aşağıdaki dağılıma bakın:

K J 10 6
     N
S       E
    W
 
                                               
      ____                      ____

                                                        A 5 3 2

Deklaran as ve ruayı çeker. Dam düşmezse, deklaran valeyi oynayıp onu çıkarır ve 10 ile bir löve alır. Alternatif olarak, deklaran ası çeker ve yere doğru küçük oynar. Batı küçük bir kart verirse yerin onlusu ile empas yapar. Bu rengi deklaran nasıl oynamalıdır?

Eğer deklaranın ihtiyacı sadece üç löve ise, her iki oyun tarzı da uygundur. Ancak, dört löveye ihtiyacı varsa, dışarıya el veremez, bu gibi durumlarda iyi bir prensip, “sekiz daima, dokuz asla”dır.

Dam dışarıda iken empas yapıp yapmamaya karar verirken bu tavsiyeyi hatırlayın. Sekiz veya daha az kartınız varsa empas yapın. (daima)   Dokuz veya daha fazla kartınız olunca da empas yapmayın. (asla) Ası ve ruayı oynayın ve rakiplerden birinden damın gelmesini ümit edin. Daima ve asla prensipleri biraz abartılıdır. Bütün ele baktığınızda sekiz kartla empas yapmamak veya dokuz kartla empas yapmak için geçerli sebep görebilirsiniz.

“Sekiz daima, dokuz asla” prensiplerini uygulayacağınız bazı örnekler aşağıdadır.

YER: A K J 6 5 2                   İki elde dokuz kart olunca as ve ruayı oynayın. Bu
DEKLARAN: 8 7 3      dokuz asla vakasıdır.

YER: A K J 6 3             Sekiz kartınız olunca yere doğru küçük oynayıp vale
DEKLARAN: 7 5 4      ile empas yapmayı planlayın. Eğer bol antreniz varsa
                                      İlk löveyi yerden as ile alın, daha sonra ele geçip empas yapın. Sağınızdaki rakipte tek dam olması ihtimaline karşı bir emniyet oyunudur.

YER: A J 3                 İlk löveyi rua ile alın, yerde doğru küçük oynayıp,
DEKLARAN: K 6 2   yerden valeyi koyun. Sekizden az kart olunca da daima.

YER: K J 7 6 3 2        Dokuz kart olunca normal olarak as ve ruayı oynarsınız.
DEKLARAN: A 5 4   Bu renkte bir löve kaybetmeyi göze alabiliyorsanız ve
                                   Yere başka antre yoksa, ası alıp daha sonra vale empası yapmak daha iyi olur. Empas kaybetse bile yere geçecek küçük bir kartınız olur. As ve ruayı oynadığınızda dam düşmezse, damı çıkarabilirsiniz ama yerde sağlanan kartlara antreniz kalmaz.
Bu prensiplerin uygulanacağı bir örnek eli görelim:





Kontrat: 7NT                                    ♠   K Q J
Atak:  10                                          K J 5
  A Q J  
♣      K J 7 2
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  7 6 4                                        ♠  10 9 5 3
                               10 9 8 7                                     6 3 2
                               10 7 3                                        9 6 5 2
          ♣                                                  ? 9 5                                          ♣       ? 4

                                                          ♠   A 8 2
                                                             A Q 4  
                                                             K 8 4
♣  A 8 6 3

Destede olan bütün onör kartların neredeyse hepsi elinizde olunca 7SA deklare ettiniz. Maalesef dışarıda olan tek onör kart ♣D. Pikte, lörde ve karoda üçer löveniz var. Gran şilem yapmak için trefliden dört löve yapmanız gerekir.

Pik, kör ve karo alıcılarınızı çekerek treflide kararı erteleyebilirsiniz ama sonunda ♣A çekip yere doğru bir trefli oynarsınız. Batı ♣9 verir. (♣D düşse heyecan biterdi)  Yerden ♣V’ mi koyarsınız yoksa Doğuda damın tek olmasını beklayerek ♣R mı koyarsınız?

Burada prensip yardımınıza koşar: “sekiz daima” sizin empas yapmanızı söyler. Empas tutar mı? Tutarsa ortağınızla büyük bir prim alırsınız. Tutmazsa da doğru oynadığınızı bilerek kendi vicdanınız rahat eder.

Löveleri Saymak

Daha evvel gördüğümüz bir kombinasyon:
7 4 2
     N
S       E
    W
 
                                              
      ____                      ____

                                                        K Q 3
Bunu oynamanın en iyi yolu yerden ele doğru oynamaktır. As Doğuda ise ve küçük verirse, deklaran ilk löveyi dam ile kazanır. Sonra, başka bir renkten yere geçerek deklaran bir küçük kart daha oynar. Doğu ası koysa da koymasa da deklaran iki löve yapar. As batıda ise deklaran bir löve yapar.

Alternatif olaraki deklaran elden ruayı oynayıp ası çıkarır ve damı sağlar. As hangi rakipte olursa olsun deklaran bir löve yapar ama iki löve yapma şansını da bırakmış olur.

Deklaran niye bir löveye razı olsun?  Belirli bir rengi oynarken empas en iyi metot olabilir ama deklaran bütün eli düşünmek durumundadır. Deklaranın yalnız bir löveye ihtiyacı olabilir. Yerde iki kere empas yapmak için antre olmayabilir. Yahut iki antre olabilir ama deklaran bunu başka maksat için kullanmak isteyebilir.

Deklaranın löve ihtiyacına bağlı olarak en iyi tekniği seçeceği bazı örnekler aşağıdadır:

YER: A Q J                   Deklaranın yalnız iki löveye ihtiyacı varsa ve dışarıya
DEKLARAN: 8 7 2      el vermesinin mahzuru yoksa, deklaran ası çeker daha
                                      sonra damı oynayarak ruayı çıkarır ve valeyi sağlar. Deklaranın üç löveye ihtiyacı varsa veya dışarı el vermemesi gerekirse, deklaran empası denemelidir. İki kere empas yapmak için iki antreye ihtiyacı vardır.

YER:               A Q 3              Deklaranın, altı lövenin hepsine ihtiyacı varsa,
DEKLARAN: 10 9 6 5 4 2     elden küçük bir kart oynayıp yerden damı koyar.
                                               Ruanın Batıda iki parça olmasını ümit eder. Deklaran bir veya iki löve kaybetmeyi göze alabiliyorsa ve antre sıkıntısı çekiyorsa, ası çekip damı oynar. Dışarıdaki kartlar 2-2 dağılmışsa beş löve yapar. 3-1 dağılmışsa da, rua veya vale tek değilse en az dört löve yapar. Tabii sağlanan alıcılara bir antresi olması şarttır.

YER:            K 2                   Normal olarak elden yere doğru oynayıp asın solda
DEKLARAN: 5 4 3      olmasını ümit eder. Koz kontratında bu yan renk ise,
                                      Deklaran bir perdanına çakmak isteyebilir ve antre sıkıntısı varsa bu rengi yerden oynayarak iki löve verir. Sonunda üçüncü kartına yerden çakar.










Deklaranın bir rengi istediği gibi oynayamayacağı bir el aşağıdadır:

Kontrat: 1NT                                    ♠   8 5 2
Atak:  Q                                           A 6 3
  8 7 5  
♣      7 6 4 2
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  A 6 3                                       ♠  Q 7 4
                               Q J 9 4                                       K 8
                               Q J 10 9 6                                          4 3 2
          ♣                                                  J                                                ♣       Q 10 9 5 3

                                                          ♠   K J 10 9
                                                             10 7 5 2  
                                                             A K 
♣  A K 8

Deklaranın bir kör, iki karo ve iki trefli lövesi vardır. 1SA yapmak için iki löveye daha ihtiyaç var. İdeal olarak deklaran, ♠D Doğuda olamsını ümit ederek, pik empası yapmak ister. Empası tekrar ederek üç löve yapabilir.

Ancak yere yalnız bir tane antre vardır - ♠D doğuda olsa bile empası tekrar edemez. ♥A’ı antre olarak kullanmak da tehlikelidir. ♥A çıktıktan sonra, defans sağlayacakları lövelere ilave olarak kör lövelerini de alırlar.

Deklaranın yalnız iki pik lövesine ihtiyacı olduğu için bunları promosyon ile sağlayabilir. İlk löveyi aldıktan sonra, deklaran ♠R oynayarak ♠A’ı çıkarır. Rakipler deklaranın onörlerinden birini daha çıkarırlar ama deklaran ♠V oynayarak ♠D’ı çıkarır. Defans sağladığı alıcıları çeker ama kontratı batırmaya yetmez. Deklaran el tutunca sağlanmış olan ♠10 ve ♠9’u çeker ve kontratı yapar.

Emniyet Oyunu

Bir rengi özel bir şekilde oynamanın sebeplerinden biri de emniyet oyunudur. Bir löve kaybetmeye razı olursunuz ama iki löve kaybetmeyi önlemek istersiniz. Şu dağılıma bir bakın:
K J 4 2
     N
S       E
    W
 
                                              
      ____                      ____

                                                        A 7 5

Bu renkte dört löve almaya ihtiyacınız varsa, ası alırsınız ve sonra yere doğrı küçük oynarsınız, Batı küçük verince de vale ile empas yaparsınız. Empas tutarsa, ruayı oynayıp kartların 3-3 dağılmış olmasını ümit edersiniz.

Bu renkte yalnız üç löveye ihtiyacınız olunca ve bir löve kaybetmeye razı iseniz, emniyet oyunu ruayı ve ası alıp daha sonra yere doğru küçük oynamaktır. Renk 3-3 dağılmışsa gene üç löve yaparsınız ama rakipler bir löve alırlar. Dam Batıda ise, valeye doğru küçük oynayacağınız için, renk 4-2 dağılsa bile gene üç löve yaparsınız.

Buna niye emniyet oyunu denir? Farz edelim gerçek dağılım şöyle olsun:

K J 4 2
     N
S       E
    W
 
                                              
  10 9 6 3                      Q 8

                                                        A 7 5
Dört löve yapmak için oynarsanız, ası çekip yerin valesi ile empas yapınca, Doğunun damına kaybedersiniz. Daha sonra yerin ruasını oynayınca, 4-2 dağılımı görürsünüz ve yalnız iki löve yaparsınız. Emniyet oyunu olarak önce rua ve ası çekince doğunun iki parça damını keşfedersiniz ve empas yapma riskine girmezsiniz. Dördüncü löve yapma şansınızdan vaz geçerek üç löve yapma şansınızı arttırırsınız.

Emniyet oyunu normal olarak bizim mevzumuza dahil değildir. Bu örnek size neden bazen farklı şekilde oynanabileceğini göstermek için verilmiştir. Şimdi sağlanacak en iyi rengi seçmede kullanılacak metotları görelim.

ALTERNATİFLERİ BİRLİKTE KULLANMAK

Genel stratejide, fazla löve sağlayacağınız veya perdanları elimine edeceğiniz, birden fazla renk olabilir. Bazı hallerde iki veya daha fazla rengi sağlamanız gerekebilir. Diğer hallerde, bir renkte beklediğiniz sayıda löve sağlayamayacağınızı anladığınızda alternatif bir renge dönebilmek için şansları birlikte değerlendirmeniz gerekebilir.







Önce hangi renk?

Birçok elde, renkleri sağlamanıza gerek olmasa bile, löveleri hangi sırada alcağınız önemlidir. İşte basit bir örnek:

Kontrat: 3NT                                    ♠   A K 6 3
Atak: ♠ Q                                            Q 7 6 2
  9 8 3  
♣      A J 
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  Q J 10 9                                   ♠  8 4
                               J 8 3                                          10 9 5 4
                               Q 10                                          A K 7 5
          ♣                                                  9 7 5 4                                                ♣            10 6 2

                                                          ♠   7 5 2
                                                             A K  
                                                             J 6 4 2
♣  K Q 8 3

3SA yapmak için dokuz löveye ihtiyacınız var. İlk bakışta ihtiyacınız olan bütün löveler hazır gibi görünüyor. Pikte iki, körde üç, treflide dört sağlam löveniz var. Bir renkteki alıcılarınızı, başka bir renkte antre kullanmadan çekemiyorsanız bu renge “bloke olmuş” denir. Bu elde körler ve trefliler bloke olmuşlardır.

İlk löveyi ♠R ile aldıktan sonra, treflileri debloke etmek için, ♣A ve ♣V’yi çekin. Sonra kör oynayıp rua ile ele gelin, bu şekilde ♣R ve ♣D’ı çekebilirsiniz. Daha sonra körleri debloke etmek için ♥A’ı çekin. ♠A ile yere geçin ve dokuzuncu löve olarak ♥D çekin.

Renkleri başka bir sırada oynarsanız, dokuz löveyi almakta zorlanabilirsiniz. Mesela, körleri debloke etmek için ♥A ve ♥R önce oynarsanız, treflilerinize antreniz kalmaz.

İki renkte löve sağlamanız gereken ve aynı zamanda bunları doğru sırada oynamak mecburiyetinde olduğunuz bir el aşağıdadır:






Kontrat: 3NT                                    ♠   9 7 6
Atak: 10                                           J 6 2
  A K 7 4 3  
♣      J 8 
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  5 4 2                                        ♠  K 10 8 3
                               10 9 8 7                                     Q 5 4
                               Q 10 8                                       J 9
          ♣                                                  A 10 7                                                 ♣            K 9 3 2

                                                          ♠   A Q J
                                                             A K 3 
                                                             6 5 2
♣  Q 6 5 4

Pikte bir, körde iki ve karoda iki sağlam löveniz var. 3SA yapmak için dört löve daha sağlamanız gerekiyor. Fazla löve kaynağı olarak pik görünüyor. ♠R Doğuda ise empas yapıp iki löve sağlayabilirsiniz. Bunun için yere iki antre lazım. Karo rengi de sağlanabilir. Dışarıdaki karolar 3-2 dağılmışsa, bir löve boşlayarak iki löve sağlayabilirsiniz. İki rengi de sağlayarak dört löve bulabilirsiniz.

Her şeyi doğru zamanda yapmaya dikkat etmelisiniz. Yerin antreleri yalnız ♦A ve ♦R’dır. Pik empası yapmak için bunlara ihtiyacınız olacaktır. Bunlardan biri aynı zamanda sağlanacak karo löveleri için de antre olarak lazımdır; yani erkenden bir karo boşlamalısınız. Bu tekniklerin hiç biri yeni değildir. Uzun renkleri sağlamayı konuşurken empası ve boşlamayı da öğrenmiştik.

İlk körü aldıktan sonra bir karo boşlayın. Karoların 3-2 dağıldığını varsayarak, hem karolar sağlanmış olur hem de ♦A ve ♦R antre olarak yerde kalır. Rakipler bir kör daha oynarsa, löveyi alın ve karo oynayarak yere ♦R’ya geçin. Pikte çalışma yapmaya ihtiyacınız olduğundan, henüz karoları çekmeye hazır değilsiniz.

Yerden küçük bir pik oynayın ve Doğu küçük verirse, ♠V ile empas yapın. Bu kazanınca, karo oynayıp yerin asına gidin ve bu yere son inişiniz olduğundan, diğer iki karo alıcısını da çekin. Son olarak küçük bir pik oynayıp ♠D empası yapın. Üç pik, iki kör dört karo ile toplan dokuz löve yapmış oluyorsunuz.

İki renkte löve sağlar iken önce en uzun olan renginiz ile başlamalısınız.



Şu ele bakın:
Kontrat: 3NT                                    ♠   8 7 3
Atak: ♣ 5                                            K 8 6
  K J 8 3  
♣      A 8 3 
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  Q 9                                          ♠  J 10 5 4
                               4 2                                             A J 10 9 7
                               9 7 5 4                                       A 6
          ♣                                                  J 9 7 5 4 2                                           ♣            10 4

                                                          ♠   A K 6 2
                                                             Q 5 3 
                                                             Q 10 2
♣  K Q 6

Pikte iki treflide üç sağlam löveniz var. 3SA yapmak için dört löveye daha ihtiyacınız var. Pikler 3-3 dağılmışsa, bir löve daha sağlayabilirsiniz. Mamafih, rengin 4-2 dağılmış olma ihtimali fazladır. Kör onörlerinden birini ♥A’ı çıkartamak için kullanarak bir kör lövesi sağlayabilirsiniz. ♦A’ı çıkartarak üç karo lövesi sağlarsınız. Önce hangi ası çıkartmalısınız?

Körden daha çok karonuz olduğu için önce karo asını çıkartmalısınız. Rakipler ne oynarsa kazanırsınız. Daha sonra ♥A’ı çıkartarak dokuzuncu lövenizi sağlarsınız.

Önce kısa rengi oynarsanız ne olur? Farz edelim ilk löveyi elden alıp yerin ruasına doğru bir kör oynadınız. Doğu bunu alır ve ♥V oynayarak sizin ♥D’ınızı çıkarır ve diğer körlerini sağlar. Karo sağlamaya teşebbüs ettiğinizde Doğu ♦A ile alır ve sağladığı üç kör lövesini çekerek sizi batırır.













Şansları Birlikte Kullanmak

Bazen ihtiyacınız olan löveyi (veya löveleri) iki renkten biri sağlayabilecekse, bazen şansları birlikte kullanabilirsiniz
Kontrat: 6 ♠                                      ♠   8 7 6 3
Atak: A                                            9 8 6
  J 4  
♣      A K Q 3 
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  4                                              ♠  10 5
                               A 10 7 5 2                                 J 4 3
                               K 7 5 3                                      10 9 8 6 2
          ♣                                                  9 7 5                                          ♣       J 10 4

                                                          ♠   A K Q J 9 2
                                                             K Q 
                                                             A Q 
♣  8 6 2

6♠ kontratında dışarıya bir löve verebilirsiniz. ♥A’ını aldıktan sonra Batı bir kör daha oynadı ve siz bunu ♥R ile aldınız. Hala potansiyel olarak bir karo perdanınız var. “Alternatifleri değerlendirnce” iki imkan görüyorsunuz. Yerden küçük bir karo oynayıp, Doğu küçük verirse damı koyarak empas yapabilirsiniz. Eğer ♦R Doğuda ise kontratınızı yaparsınız; Batıda çıkarsa batarsınız.
İkinci alternatif de ♦D’ı yerin fazla alıcısına defos etmektir. Dışarıdaki trefliler 3-3 dağılmışsa yerin küçük treflisi alıcı olur. Aksi gibi treflilerin 4-2 dağılma ihtimali daha fazladır.
Alternatifler arasında tercşh yapmak mecburiyetinde olsanız, kazanma ihtimali 50-50 olan empası seçersiniz. Zira 3-3 dağılma ihtimali % 50 den azdır. Pekiyi ikisini de denemenin ne mahzuru var?  İki şans bir şanstan daha iyidir!
Kozları bitirdikten sonra, (rakiplerin sizin trefli alıcılarınıza çakmasını istemezsiniz) önce hangi alternatifi denersiniz? Önce karo empası yaparsanız treflileri deneme imkanınız olmaz. Onun için önce treflileri oynayın. Trefliler 3-3 dağılmamaış olursa o zaman karo empasını denersiniz. Sürpriz: trefliler 3-3 dağılmış. Bunu denememiş molsaydınız batacaktınız, zira karo empası tutmuyor.

Birçok el buna benzer: önce bir alternatifi denersiniz ve bu çalışmazsa başka birini denersiniz. Planınızı yaparken çok dikkat edin; her birini doğru sırada deneme imkanınız olsun.

Başka bir Rengin Yardımı

Bir renkteki perdanları önleyemiyorsanız, bütün eli inceleyin belki başka bir renkten yardım bulabilirsiniz. Perdanları defos etmek için yan rengin nasıl sağlanabileceğini görmüştük.
Farklı bir örnek aşağıdadır:

Kontrat: 4 ♠                                      ♠   J 9 5 4 2
Atak: ♣ Q                                           6
  K Q 8 5  
♣      A 8 4 
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  A                                             ♠  K 7
                               J 7 4 3                                       10 9 8 5 2
                               9 6 4 2                                       A 10 3
                             ♣                                                  Q J 10 2                                     ♣       K 7 3

                                                          ♠   Q 10 8 6 3
                                                             A K Q 
                                                              J 7 
♣  9 6 5

4♠ kontratında üç löve kaybetmeye tahammülünüz olur. Kozde iki perdanınız var, bir karo ve iki de trefli perdanınız var. İlk lövede ♣A çıkarıldığı için perdanlarınızın hepsi hızlıdır. Dışarıya el vereceğiniz için, perdanlarınızdan bazılarını elimine etmeden, koz oynayamazsınız. ♠A, ♠R ve ♦A hakkında bir şey yapamazsınız, onun için treflilere bir kolaylık düşünmelisiniz. Bu da kolay görünmüyor. Yerin alıcılarına bunları defos etmeniz mümkün değil, yere de çaktıramıyorsunuz.

Dikkatlice incelerseniz, treflileri yere çaktırmak için bir yol bulabilirsiniz. ♣A ile el tutunca ♥A, ♥R ve ♥D oynayıp yerin treflilerini bunlara defos edin. Şimdi yerde hiç trefli kalmamış oldu. O zaman, fazla hızlı perdanınız kalmadığı için, koz oynamak mümkündür. Yalnız iki koz ve ♦A kaybedersiniz.

Yanlı tek tek renkleri değil, bütün eli incelemeye dikkat edin. Birden fazla rengi oynamayı planlarken, yeni imkanlar doğabilir.





ALTERNATİFLER ARASINDA TERCİH YAPMAK

Her zaman, şanslarınızı birlikte kullanmak mümkün olmayabilir; bazen birini seçip onu uygulamak durumunda olabilirsiniz. Seçim yaparken size yardımcı olabilecek prensipleri görelim.

 Garantili Olanı Seçin

Bazen, ihtiyacınız olan löveleri sağlayacak bir renk olabilir ama ancak dışarıdaki kartlar istediğiniz gibi plase olmuşsa: empasın tutması veya dağılımın uygun olması gibi. Seçim yapma imkanınız varsa şansa en az ihtiyacınız olan alternatifi tercih edin.

Mesela, deklaranın bir renkten dört löveye ihtiyacı olduğunu farz edelim. Şu dağılımları mukayese edin:

            1) YER                        2) YER                                  3) YEr
Q 5 3                           Q 10 3                                   Q 5 3

 

 

 
 

  DEKLARAN                DEKLARAN                        DEKLARAN
     A 7 6 4 2                      K J 9 4 2                                        K J 6 4 2

İlk dağılımda, deklaran dört löve alabilir. Ruanın solda olması ümit edilerek yerin damına doğru oynayarak empas yapılır. Ayrıca kartların 3-2 dağılması şarttır. Deklaran kartların istediği gibi dağılmasını arzu ettiğinden başka bir alternatif varsa bu renk seçilmez.

İkinci dağılımda, as dışındaki bütün büyük kartlar elinizdedir. Ası çıkarınca deklaran dört alıcı sağlar. Asın kimde olduğu, kartların nasıl dağıldığı önemli değildir. Bu garantili olduğu için deklaran bunu tercih eder.

Üçüncü alternatif, deklaranı masada kaşılaşacağı duruma çok benzer. Deklaran asın kimde olduğu ile ilgilenmez ancak bütün büyük kartlar elinde olmadığı için dışarıdaki kartların 3-2 dağılmasını ümit eder. Her ne kadar bu da garantili değil se de birinci alternatif yerine bu tercih edilir.

Koz kontratında perdanları elimine ederken de garantili olanı aramalısınız.




Komple bir elde örnek aşağıdadır:

Kontrat: 4 ♠                                      ♠   9 8 6
Atak: ♣ Q                                           6 3
  K 7 6 2  
♣      K 8 4 3 
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  Q 5 2                                       ♠  4 3
                               K 9 5 2                                      A Q 10 8
                               10 3                                           J 9 8 4
                             ♣                                                  Q J 10 6                                     ♣       9 7 2

                                                          ♠   A K J 10 7
                                                             J 7 4 
                                                             A Q 5 
♣  A 5

♠D dışarıda, üç kör perdanınız var. Yerden pik oynayıp dama empas yapabilirsiniz. ♠D Doğuda ise bu başarılı olur, 50-50 ihtimal. Ayrıca elinizdeki körlerin birini yerde sağlanacak bir alıcıya defos edebilirsiniz. Yerde henüz fazla alıcı yok ama, karolar 3-3 dağılmışsa yerin son karosu alıcı olur. Ancak karoların 4-2 dağılmış olma ihtimali daha fazladır.

Bir perdanınızı elimine etmenin garantili yolu onu yere çakmaktır. ♠D kimde olusa olsun, karolar nasıl dağılırsa dağılsın bu yapılır. İlk treliti alınca hemen bir kör oynayın. Farz edelim Doğu kazanıp pik oynadı. Empas yapmayı denemeyin. Tutmazsa Batı alıp bir koz daha oynar ve az sonra yerde çakacak koz kalmadığını görebilirsiniz. Pik alın ve bir kör daha oynayın. Doğu kazanıp bir pik daha oynarsa gene empas yapmayın. Garntili bir oyununuz var. Piki alın ve üçüncü köre yerden çakın. Sadece iki kör ve ♠D’ına bir löve vererek kontratınızı yaparsınız.











Doğru Sayıda Löve Verecek Olanı Seçin

Sağlayabileceğiniz birden fazla renk varsa, yeterli sayıda löve sağlayacak olan rengi seçin. Mesela şu ele bakın:

Kontrat: 3NT                                    ♠   8 4 2
Atak: 4                                             A 5
  Q J 9 7 3  
♣      K Q 6
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  A 9 3                                       ♠  7 6 5
                               Q 9 7 4 2                                   J 10 6 3
                               6 4                                             A 8
                             ♣                                                  10 7 3                                        ♣       9 8 4 2

                                                          ♠   K Q J 10
                                                             K 8
                                                              K 10 5 2 
♣  A J 5

3SA için dokuz löveye ihtiyacınız var. İki kör ve üç trefli löveniz hazır. Pikte ası çıkarırsanız üç löve sağlarsınız. Karoda da ası çıkarınca dört löve sağlarsınız.

Kontratınızı yapmak için dört löveye ihtiyacınız olduğundan ilk körü alınca hemen karo oynayın. Bu şekilde kontratınızı garnti etmiş olursunuz.

Şeytana uyup pik oynarsanız ne oalcağına bakın. Batı ♠A ile alıp kalan kör onörünüzü çıkarmak için bir kör daha oynar. Şimdi sekiz löveniz var ama kontratı yapmak için bir löve daha sağlamanız gerekir. Sonuda karo oynamaya mecbur kalırsınız. Doğu as ile alıp kör oynar ve rakipler iki aslarına ilave olarak üç kör lövesi kazanırlar ve kontratınız batırırlar. Seçiminizi yaparken hedefinizin ne olduğunu aklınızdan çıkarmayın.










Tek Şansınızı Kullanın

Farz edelim ihtiyacınız olan löveleri sağlayacak bir renk var. Maalesef, rakipler sizin işinizi zorlaştırmak için gayret içindeler: her zaman istediğiniz rengi sağlamanıza imkan bırakmayabilirler. Bu durumda, her ne kadar öteki renk gibi garantili olmasa da ihtiyacınız olan löveleri sağlama ihtimali olan başka bir renk seçmek mecburiyetinde kalabilirsiniz. İşte bir örnek:

Kontrat: 3NT                                    ♠   8 5
Atak: ♠ 6                                             A K J
  10 8 6 2  
♣      K J 6 3
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  K J 7 6 3 2                               ♠  Q 10 4
                               Q 6 2                                         10 9 8 3
                               7 5                                             A 9 4 3
                             ♣                                                  10 7                                           ♣       9 8

                                                          ♠   A 9
                                                             7 5 4
                                                              K Q J 
♣  A Q 5 4 2

Sekiz sağlam löveniz var: bir pik, iki kör, beş karo. Kontratınız yapmak için bir löveye daha ihtiyacınız var. Sağlayacağınız renk karo gibi görünüyor. ♦A’ı çıkarınca üç löve sağlayabilirsiniz. Ancak rakiplere de dikkat etmek durumundasınız. Pik atak ettiler ve ♠A’ınızı çıkarmaya kararlılar. Rakipler ♦A ilr el verirseniz kontratınızı batırmaya yetecek kadar löve alırlar.

Başka bir alternatifiniz var mı? Yere doğru bir kör oynayıp Batı küçük verirse yerde ♥V ile empas yapabilirsiniz. ♥D Batıda ise empas tutar ve dokuzuncu lövenizi alırsınız. ♥D Doğuda ise batarsınız. Empasın tutma ihtimali % 50 dir. Her ne kadar karoda löve sağlama şansınız % 100 ise de bu size kontratı yapma şansı sağlamaz. Rakipler pikler ile sizi batırırlar. Onun için % 50 olan ihtimali seçin. Rakipler size başka şans bırakmadılar.

İhtimali Fazla Olanı Seçin

Size ihtiyacınız olan löveleri sağlayacak olan iki renk varsa, ihtimali fazla olanı seçin.

İhtimali fazla olanı seçmek iyi bir fikir ama, ihtimalin ne olduğunu nerden bileceksiniz? Çok sayıda farklı dağılım olduğundan, konu çok kompleks hale gelibilir. % 50 ihtimal gibi görünen basit bir empas bile deklarasyon veya kartların dağılımından dolayı değişebilir.

Mesela, bir rakip oyunu açtıysa, dışarıdaki ruanın onda olması ihtimali, hep pas geçmiş olan ortağında olma ihtimalinden fazladır; bir renkte dört veya beş kartı olanda damın olması ihtimali iki veya üç kart olana göre daha fazladır.

Bu aşamada ihtimal hesaplarına girmek gereksizdir. Şimdiye kadar öğrendikleriniz yeterli sayılır. Dışarıdaki bir kart için empasın tutma ihtimali %50 dir. Tek sayıda kartın en dengeli şekilde dağılma ihtimali yüksektir. Çift sayıda kartın eşitten biraz farklı dağılma ihtimali fazladır. Bunlara dayanarak çoğunlukla rastlayacağınız durumlarda size yardımcı olacak bilgiler şöyledir:

·        Empasın tutma ihtimali % 50 dir.
·        Beş kartın 3-2 dağılma ihtimali % 50 den fazladır (% 68)
·        Altı kartın 3-3 dağılma ihtimali % 50 den azdır. (% 36) 4-2 dağılma ihtimali % 48 dir.

Aşağıdaki elde bunun nasıl kullanılacağını görelim:

Kontrat: 7NT                                    ♠   A Q J
Atak: ♠ 5                                             K Q 4
  A K Q 2  
♣      9 8 5
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  ? 8 7 5                                     ♠  ? 6 4 2
                               10 7 2                                        9 8 6 5
                               J 9 7 5                                       10 3
                             ♣                                                  6 2                                    ♣       7 4 3

                                                          ♠   9 3
                                                             A J 3
                                                             8 6 4 
♣  A K Q J 10

Gran şilemde bütün löveleri almanız lazım ve rakipler ilk lövede sizi karar vermeye zorluyorlar. 12 sağlam löveniz var: bir pik, üç kör, üç karo ve beş trefli. 13. cü löveniz için pik empası yaparmısınız yoksa karoların 3-3 dağılmış olmasını ümit ederk ası koyar mısınız? Oyun sizin : empasın tutma ihtimali karoların 3-3 dağılma ihtimalinden yüksektir.
DEFANS PRENSİPLERİ

Defansta iken de deklaranın düşünce tarzını siz de benimseyin. Siz de plan yapın. Ortağınzın elini göremediğiniz için bu biraz daha zordur. Yeri, elinizi dikkatle inceleyin ve size lövelerin nereden gelebileceğini tahmin etmeye çalışın.

Defans Oyuncusunun Planı

Defans için plan da deklaranın kullandığı dört etap içinde yapılır: ancak bir ortak ile birlikte çalıştığınızı unutmayın. İlk etap hedefinizi belirlemektir: Kontratı batırmak için kaç löve almamız gerekir?  Sonra hedefinizden ne kadar uzakta olduğunuzu kararlaştırın: kaç sağlam lövemiz var? Ortağınızın elini göremediğinizi için kaç sağlam löveniz olduğunu belirlemek kolay değildir. Buna karşın birçok husustan anlam çıkarmaya çalışırsınız: konuşmalardan, ortağın oynadığı karttan ve deklaranın oyun tarzından.

Üçüncü etap kontratı batırmak için ilave löveleri nereden sağlayabileceğinizi kararlaştırmaktır: ilave löveleri nereden bulabiliriz? Burada da görünmeyen elleri zihninizde canlandırmaya çalışın ve kontratı batırmak için ortağınıza kart plase edin. Son olarak, genel stratejinizi belirleyin. Lövelerinizi hangi sırada alacaksınız? Ortağınızla aynı frekansta çalışmayı sağlamak için nasıl iş birliği yapabilirsiniz?

Defansın planları serinin bir sonraki kitabı “Defans” ta daha detaylı olarak anlatılacaktır.
Şu ele nasıl defans yapacağınıza bakalım:

Kontrat: 4 ♠                                      DUMMY
Atak:  J                                          ♠   Q 10 6 3
                                                            K Q 4
  8 5 4  
♣      K Q J 
       N
S           E
      W
 
                                YOU
                                            J                                  ♠  4 2
                                                                                    8 6 5
                                                                                    K 7 2
                                                                                  ♣          A 10 7 4 3

Güney 1♠ ile açtı, Kuzey 3♠ dedi ve Güney 4♠ deklare etti. Siz ortağınızla devamlı pas geçtiniz. Ortağınız ♥V atak etti. Deklaran ilk löveyi ♥A ile elden aldı ve ♠A ve ♠R ile kozları temizledi. Daha sonra deklaran yerin ♣V’sine küçük bir trefli oynadı. Planınız nedir?

4♠’i batırmak için dört löve almanız lazım. ♣A bir lövedir ama üç löve daha bulmalısınız. Deklaran kozları bitirdiği için piklerden ümit yok. Büyük körlerin hepsi deklaranda, ondan da şansınız yok. ♣A’ınız çıkınca büyük treflilerin hepsi de deklaranda olacak. Tek ümidiniz karo renginde.

Karoda alıcınız yok gibi ise de ortağınızla beraber çalıştığınızı unutmayın. Ortakta hangi kartların olduğunu bilemezsiniz ama tek şansınızın karodan üç löve almak olduğunu biliyorsunuz. Büyük karoların bir kısmı deklaranda ise kontratı batırmanıza imkan yoktur ama en azından elinizden gelenin en iyisini yapmış olursunuz.

Genel stratejiyi belirlerken aynen deklaran gibi düşünmelisiniz. Mesela, ♣A’ını boşlamalı mısınız? Deklaranda bir sürü antre olduğu için bunun faydası olmaz. Deklaranda trefli tek ise trefli lövesi almak için son şansınız bu olur.

Bunları düşündükten sonra ♣A alın ve karo oynayın, inşallah bütün eller şöyledir:
Kontrat: 4 ♠                                      ♠   Q 10 6 3
Atak: J                                             K Q 4
  8 5 4  
♣      K Q J
       N
S           E
      W
 
 

                             ♠  9 5                                           ♠  4 2
                               J 10 9 3                                     8 6 5
                               A J 6 3                                       K 7 2
                             ♣                                                  9 6 2                                          ♣       A 10 7 4 3

                                                          ♠   A K J 8 7
                                                             A 7 2
                                                             Q 10 9 
♣  8 5

Karo oynadığınızda deklaranın ♦D’ı maska alınır. Deklaran ne oynarsa oynasın ortağınızla birlikte üç karo alırsınız.





KONUŞMALAR – BLOKATİF DEKLARELER

Üç seviyesinde veya daha yukarı açışlar uzun bir renk ( normal olarak en az yedi kart) ve bir açmaya yetecek gücü olmayan bir el ifade eder. Bunlara blokatif açışlar (İngilizce Preemptive openin) denir.

Blokatif Açışların Felsefesi

Bir açacak kuvvetiniz yok iken neden üç seviyesinde veya daha yukarıda konuşasınız? Blokatif açışın avantajı, konuşma mesafesini çok daraltması ve rakiplerin karşılıklı bilgi alış verişini zorlaştırmasıdır.

Mesela, 1♦ açmayı planlıyorsanız ve önünüzdeki rakip 3♥ açarsa, zor bir problem ile karşı karşıya kalırsınız. Konuşmalar üç seviyesinde iken ortağınıza karo açacak eliniz olduğunu nasıl anlatacaksınız? Blokatif açış rakiplerin yanlış renkte buluşmalarınıa veya çok yüksek veya çok düşük seviyede kalmalarına sebep olabilir.

Tabii blokatif açış ortağınızın da konuşmasını zorlaştırır, ayrıca kontur atılıp feci halde batmanıza da yol açabilir. Doğtu eller ile blokatif açarak riski minimuma indirebilir kazancınızı maksimuma çıkarabilirsiniz.

Blokatif Açmanın Şartları

Üç veya daha yukarı seviyede açmak:

·        Uzun bir renk – normal olarak yedi kart veya daha uzun, ayrıca beş büyük kartın üçü.
·        Açış için gerekli puanı olmayan zayıf bir el.

Gösterir. Renginiz ne kadar uzun ise o kadar yüksek seviyede açabilirsiniz. Zonda iken cezalar daha fazla olduğu için blokatif açarken zon durumuna bakın. Zonda değilseniz yedi kartlı renk ile üç seviyesinde sekiz kartlı renk ile de dört seviyesinde açabilirsiniz. Zonsuz iken blokatif açabileceğiniz iki örnek el aşağıdadır:

♠ 9                         Yedi kartlı renk ve 6 puan ile 3♥ açın. Bu deklare elinizi   
K Q J 8 7 5 3       ortağınıza belirtir ve rakiplerin en iyi kontratlarını  
9 6 3                    bulmalarını zorlaştır.
♣ 10 4


♠ 7 6                        Sekiz kartlı renk ve 5 puan ile 4♦ açın. Bu da rakiplerin işini
5                           zorlaştırır. Doğru kararı verebilirler ama belki veremezler.
K Q 10 8 7 5 4 2 
♣ 8 3

Blokatif açışın bir avantajı, ortağa elinizi çok iyi tarif etmesidir. Elinizin nasıl olduğunu bilerek ortağınız doğru cevabı bulur.

Uzun bir rengin olması da rakiplerin ceza konturu atmalarını zorlaştırır. Atarlarsa bile alacakları ceza kendi doğru kontratlarını bulduklarıtakdirde alacakları puandan az olabilir.

Blokatif Açışa Cevap Vermek

Ortağınız üç seviyesinde veya daha yukarıda açarsa, elini çok iyi bir şekilde ifade etmiş olur: uzun renkli zayıf bir el.16 veya daha fazal puanı olan kuvvetli bir eliniz yoksa zon şansınız yoktur onun için pas geçmelisiniz.

Çok kuvvetli bir eliniz olunca, ortağın renginde veya sanzatuda zon deklare edebilirsiniz; kendi renginizi deklare edebilirsiniz. (zon seviyesinin altındaysa bu forsintir.) Ortakta en az yedi kart olacağından, onun rengini yükseltmek için desteğe ihtiyacınız yoktur.
Ortağınız 3♥ açtığında vereceğiniz cevaplara ait bazı örnekler aşağıdadır:

♠ K Q 8           Açacak puanınız olmasına rağmen ortağınız, zayıf bir el ifade
2                     etti. Zon için yeterli puan yok pas geçin.
A J 9 7 2 
♣ K 10 8 4

♠ A K 6              17 puan ile, ortak zayıf bir el vaat etmesine rağmen zon
J 5                    ihtimali var. En az yedi kartı olduğu için fit vardır. 4♥
K Q 9 8             deklare edin.
♣ A 7 6 5

♠ A K Q 10 8 5    15 onör puanı ve altı kartlı renk için 2 uzunluk puanı
6                        ile zon ihtimali olabilir. 3♠ deklare edin. Bu forsingtir ve
A J 9 6              ortağınıza sizin renginizi desteklemesi için bir fırsat verir.
♣ J 3





Blokatif Açışa Karşı Kompetisyon

Rakibiniz blokatif bir deklare ile oyun açınca, siz üste konuşabilir veya konuş konturu atabilirsiniz. Üç seviyesinde konuşmaya başlayacağınızdan, açıştan daha kuvvetli bir eliniz olmalıdır.

Rakip 3♣ açınca aşağıdaki örnekler ile konuşma:

♠ A 9 5                 İyi bir altı kartlı renk ve 16 puan ile 3♥ deklare edin.
A Q J 10 8 2
K 10 3
♣ 4

♠ K J 6 3              Konuşulmamış renklere destek ve 15 puan ve tek kart ile
A Q 8 2             konuş konturu atın.
K Q 7 5 
♣ 4

♠ K 8 4                 Açacak puanınız var ama üç seviyesinde araya girecek
Q J 6                  kadar puanınız yok. Pas geçin. Blokatif konuşma sizi
A J 4 3                zora soktu. Tam rakibin istediği gibi!
♣ Q 10 3


ÖZET

Kontratınızı yapmak için fazla löve sağlamaya çalışırken, promosyon, uzun rengin sağlanması ve empas gibi teknikleri birlikte kullanma imkanlarını da araştırın. Koz rengi de diğer tekniklerle birlikte kullanılabilir.

Bir rengi nasıl oynayacağınız, ihtiyacınız olan veya kaybedebileceğiniz löve sayısına, rakiplere el vermeye razı olup olmadığınıza bağlı olarak değişebilir.

Dışarıdaki dam için empas yapıp yapmama kararı verirken kullanılacak faydalı bir prensip “sekiz daima, dokuz asla”dır. Sekiz veya daha az kart ile empas yapın, dokuz veya daha fazla kart ile as ve ruayı çekin.

Plan yaparken bazen birden fazla rengi sağlamak durumunda kalabilirsiniz. Renkleri uygun sırada oynamaya dikkat edin, antrelerinizi akıllıca kullanın. Sanzatu kontratında normal olarak en uzun renginizi sağlarsınız. Birden fazla alternatifi denemeye imkan sağlayabilecek bir oyunplanı yapın.

Birden fazla alternatif arasında tercih yapmak mecburiyetindeyseniz, aşağıdaki prensipleri uygulayın:

·        Garantili olanı seçin.
·        Yeterli sayıda löve sağlayacak olan alternatifi seçin.
·        Yegane şansınız varsa, onu kullanın.
·        İhtimali yüksek olan alternatifi seçin.

Defansta da deklaranınkine benzer bir plan yapın. Ortağınızın kartlarını göremezsiniz ama, biraz hayal gücü ile kontratı batırmak için gerekli löveleri sağlamanın yolunu bulabilirsiniz.

Üç veya daha yüksek seviyede blokatif açış:
·        Yedi kartlı veya daha uzun bir renk gösterir.
·        Bir seviyesinde açacak yeterli puanı olmadığını belirtir.

Ortağınız blokatif olarak açarsa, çok kuvvetli bir eliniz yoksa pas geçin. Rakip blokatif olarak açınca, siz kompetisyon için üste konuşabilir veya konuş konturu atabilirsiniz.
























Alıştırma Bir – teknikleri birlikte kullanmak

El ve yer arasında bol antre olduğunda aşağıdakı renkleri nasıl oynarsınız? Dışarıdaki kartlar sizin beklediğiniz gibi ve uygun dağılmış ise kaç löve yapmayı ümit edersiniz?

YER:                   1) QJ1052  2) 762         3) KQ862   4)AQ932    5) Q1032
DEKLARAN:          843                     AQJ83         75              6                  K654

Metot                            ------            ----------       -----------      --------------  ------------

Löve sayısı          --------         ----------       ----------       ------------    ---------


Alıştırma İki –teknik seçmek

Maksimum sayıda löve almak için aşağıdaki renkleri nasıl oynarsınız? En fazla kaç löve yapabilirsiniz?

YER:                   1) AJ63      2) A842      3) AKJ3     4) 842         5)K9532
DEKLARAN:          K942          KJ753        862                     KQ6           874

Metot                            ---------        -----------      ---------        ----------       ----------

Maks.
Löve sayısı          ---------        ----------       ------------    ---------        -----------

















 Alıştırma Bir Cevap – teknikleri birlikte kullanmak

1.     Promosyon ve uzunluk ile löve sağlanır. Dışarıdaki kartlar 3-2 dağılmış olmalıdır. Ası ve ruayı çıkardıktan sonra üç löve alırsınız.
2.     Ruaya empas ve kartları 3-2 dağılmış olması ile beş löve yapılır.
3.     Asa empas yaparak rua ve dam ile löve yapabilirsiniz. Dışarıdaki kartlar 4-2 dağılmışsa üç löve, 3-3 dağılmışsa dört löve yaparsınız.
4.     Empasın tutması ve kartların 4-3 dağılması ile üç löve yaparsınız.
5.     Rua ile ası çıkarınca bir löve sağlanır, valeye empas yapıp ta başarılı olunca ikinci löve ve dışarıdaki kartlar 3-2 dağılınca da üçüncü löve sağlanır.



Alıştırma İki Cevap –teknik seçmek

1.     Ruayı oynayın ve valeye empas yapın. Empas tutarsa ve kartlar 3-2 dağılmışsa dört löve yaparsınız.
2.     As ve ruayı oynayın, damın düşmesini ümit edin (dokuz asla). Beş löve yaparsınız.
3.     Empas yapın. Dışarıdaki kartlar 3-3 dağılmışsa dört löve yaparsınız
4.     Rua ve dama doğru oynayın, iki löve yapabilirsiniz.
5.     Ruaya doğru oynayın ve 3-2 dağılımı ümit edin. Üç löve yaparsınız.




















Alıştırma Üç – Alternatifleri birlikte kullanmak
3SA oynuyorsunuz ve ♥V atak edildi. İlk löveyi alınca karo mu trefli mi oynamalısınız?
                   1) YER                          2) YER                             3) YER
               ♠ 7 4 2                           ♠ K 4                                  ♠ K Q 8
               ♥ 7 6 4 2                        7 5 2                                7 3
               ♦  K Q                            K Q 4                               9 6 2
               ♣ K J 7 2                       ♣ J 10 8 3 2                           ♣ AQ842

 

 

 
       
                                                                                                 
                       DEKLARAN               DEKLARAN                   DEKLARAN
                        ♠ A 8 6 3                        ♠ A 8 6 2                            ♠ A 4 2
               ♥ A 8 3                          A K 8                              A 2
               ♦  A 9 8 5                       8 4 2                                AK Q 5
               ♣ A Q                            ♣ K Q 5                              ♣ 7 6 5 3
       _______                                    _______                                    _______

Alıştırma Dört –alternatif seçmek
3SA oynuyorsunuz ve atak ♠D. İlk löveyi alınca karo mu trefli mi oynamalısınız?
                   1) YER                          2) YER                             3) YER
               ♠ K 8 2                           ♠ 6 4 2                                ♠ 7 3        
               ♥ 9 6 3                           Q J 3                                Q 10 3
               ♦  A Q J 7                      K Q J                               A K Q 3
               ♣ Q J 3                          ♣ Q 10 5 3                          ♣ J 10 4 3

 

 

 
       
                                                                                                 
                       DEKLARAN               DEKLARAN                    DEKLARAN
                        ♠ A 9 3                           ♠ A K 3                               ♠ A 2
               ♥ A K Q                         A K 8 2                           A K J 7
               ♦  9 8 5                          8 6 2                                6 4 2
               ♣ K 10 9 5                     ♣ K J 8                               ♣ K Q 8 2
       _______                                    _______                                    _______

Alıştırma Üç Cevap – Alternatifleri birlikte kullanmak
1) Trefli               2) Trefli               3) Karo

Alıştırma Dört Cevap–alternatif seçmek
1) Trefli               2) Trefli               3) Karo
Alıştırma Beş –defansın planı

4♥’e karşı defans yapıyorsunuz ve ortağınız ♠D atak etti. Deklaran elden ♠A ile aldı, ♥A ve ♥R ile kozları çekti ve yerin ♦D’ı ile empas yaptı. Kontratı batırmak için kaç löve almanız lazım? Kaç löveniz var? İlave löveleri nereden bulabilirsiniz? Kontratı batırmanız için ortakta hangi kart olmalıdır? ♦R ile el tuttuktan sonra ne yapmalısınız?
Kontrat: 4                                       DUMMY
                                                          ♠   K 5
                                                            Q 10 7 3
                                                          ♦  A Q J 10   
♣      Q 7 3 
       N
S           E
      W
 
                                YOU
                                          ♠  J                                  ♠  9 6 4 3
                                                                                    8 6
                                                                                    K 8 4
                                                                                  ♣          K J 6 2

Alıştırma Altı – Blokatif açışlar
Zonda değilsiniz, aşağıdaki eller ile ne açarsınız?

1) ♠AKJ8732                2) ♠84                                   3) ♠K4
    ♥63                               ♥82                               ♥AKQ8432
    ♦85                                         ♦3                                  ♦642
    ♣109                             ♣AJ1076532                 ♣J

----------                          ---------------                    -----------



Alıştırma Beş Cevap –defansın planı

4♥ kontratını batırmak için dört löve almanız gerekir ve sizde bir löve var. İlave löveler, ortağınızda ♣A varsa trefliden gelebilir. ♣2 oynayın.



Alıştırma Altı Cevap – Blokatif açışlar

         1) 3♠           2) 4♣ (veya 3♣)            3) 1♥

Alıştırma Yedi – blokatif açışa cevap

Ortağınız 3♥ açtı. Aşağıdaki eller ile ne cevap verirsiniz?

         1) ♠ KJ8               2) ♠A84               3) ♠ AQJ10742
             ♥85                      ♥K2                     ♥ 2
             ♦KQJ6                 ♦ Q763                ♦A43
             ♣Q973                 ♣AK75                ♣K3

            ---------              ----------                -----------

Alıştırma Sekiz – blokatif açışa müdahale

Sağınızdaki rakip ♥ açtı. Aşağıdaki eller ile ne yaparsınız?

         1) ♠ AKQ873       2) ♠ J1073           3) ♠ Q8
             ♥ 74                     ♥ 3                                ♥ K92
             ♦ AJ4                   ♦AJ92                  ♦ KQ104
             ♣52                      ♣AKJ4                ♣ K842

          ------------             -----------               -----------


Alıştırma Yedi Cevap – blokatif açışa cevap

         1) pas                  2) 4♥          3) 3♠



Alıştırma Sekiz Cevap – blokatif açışa müdahale

         1) 3♠           2) Kontur    3) pas










Alıştırma Dokuz: Teknikleri Birlikte Kullanmak – El 1

Kartları alın, renklerine ayırın. Herkes elini önüne yer gibi açsın.

Konuşmalar
Kuzey pas geçer. İyi bir yedi kartlı renk ve açış puanı olmayınca Doğu ne der?
Güney ne yapar?
Doğu eli hakkında Batıya ne diyor?
Batı ne yapar?
Güneyin rengi için Kuzeyde kaç destek puanı vardır? Güneyde açıştan daha kuvvetli bir el olması gerektiğini bilerek Kuzey ne yapar?
Konuşmalar daha sonra nasıl gelişir?
Kontrat nedir? Deklaran kimdir?
Dağıtan: Kuzey
                       ♠ J 3 2
                       ♥ K 7
                        ♦ A Q 8 7 2
                        ♣ 9 7 5
♠ 6 5                                     ♠ 8 4
4 3                                    A Q 10 9 8 6 2
K J 6                                 1043
♣ K J 6 4 3 2                        ♣ Q
                      ♠ A K Q 10 9 7
                      ♥ J 5
                      ♦ 9 5
                      ♣ A 10 8



Oyun

Kim atak eder? Atak kartı hangisidir? Kontratı batırmak için Doğunu planı nedir? İlk iki löveyi aldıktan sonra Doğu ne oynar?

Deklaran plan yaparak başlar?
Kaç perdanı vardır? Karo perdanını deklaran nasıl elimine edebilir? Deklaran trefli perdanlarını nasıl elimine edebilir?
Karoları nasıl oynamalıdır? Dışarıdaki karolar nasıl dağılmalıdır?  Karolar sağlandıktan sonra antre var mıdır? Karolar nasıl dağılmalıdır? Deklaran kozları oynarken niçin dikkatli davranmalıdır?














Konuşmalar (cevap)

·        Doğu 3♥ ile açar.
·        Güney 3♠ der. Ortağı zayıf bir el gösterdiği için Batı pas geçer.
·        Kuzeyde 11 destek puanı vardır ve 4♠’e yükseltir. Kontrat 4♠’tir ve deklaran Güneydir.

Oyun (cevap)

·        Batı ♥4 atak eder. Doğu iki löve aldıktan sonra ♣D oynar.
·        Deklaranın beş perdanı vardır. Karo perdanı ♦R’ya empas yaparak elimine edilebilir. Trefli perdanları çakılarak sağlanan uzun karolara defos edilerek elimine edilebilir.
·        Kontratı yapmanın anahtarı karo rengidir. Önce karo empası yapıp bunun tutmasını ümit etmelidir. Karo asını çektikten sonra bir karoya çakarak iki tane alıcı sağlar. Deklaran kozları çektikten sonra, treflileri sağlanan karolara defos edebilmek için, ♠V ile yerde kalmalıdır.


























Alıştırma On: Sekiz Daima, Dokuz Asla - El 2

Kartları alın, renklerine ayırın. Herkes kartlarını önüne yer gibi açsın.

Konuşmalar
Doğu pas geçer. Bir seviyesinde açacak puanı olmayan ama uzun yedi kartlı bir rengi olan Güney ne açar?
Batının elinde kaç destek puanı vardır? Batı nasıl kompetisyona katılır?
Kuzeyde konuşacak kuvvet var mıdır? Doğunun kaç puanı vardır? Batıda üç seviyesinde konuşturacak kadar kuvvetli bir el olduğuna göre Doğu gücünü nasıl belli eder?
Kontrat ne olur? Deklaran kimdir.
Dağıtan: Doğu
                             ♠ 8 4 2
                             ♥ A Q 9 7
                             ♦ 9 6 3
                            ♣ Q 9 7
♠ K Q J 3                                   ♠ A 10 9 7 5
K 6 5 3                                    4 2
10                                            Q 4     
♣ A 8 5 4                                   ♣ K J 6 3
                             ♠ 6
                             ♥ J 10 9
                             ♦ A K J 8 7 5 2
                            ♣ 10 2



Oyun

Kim atak eder?  Hangi kartı çıkar? Yeri gördükten sonra Doğu ne yapar?
Deklaran plan yaparak başlar. Kaç perdanı vardır? Deklaran karo perdanını nasıl elimine etmeyi planlar? Deklaran treflileri nasıl oynar? Treflileri oynarken hangi prensip faydalıdır?

Konuşmalar (cevap)
·        Güney 3♦ ile açar.
·        16 destek puanı ile Batı kontur atar.
·        Kuzeyde konuşacak kuvvet yoktur. Doğuda 11 puan vardır ve 4♠’e sıçrayarak gücünü belli eder. Kontrat 4♠ olur, deklaran Doğudur.

Oyun (cevap)
·        Güney ♦A atak eder ve yeri gördükten sonra ortağında körden alıcılar vardır ümidi ile ♥V oynar.
·        Deklaranın beş perdanı vardır. (trefliler 3-2 dağılmamışsa altı) Deklaran karoyu yere çaktırmayı planlar ve treflileri empas yaparak (sekiz daima, dokuz asla) oynar.





Alıştırma On Bir: Alternatifleri Birlikte Kullanmak –El 3

Kartları alın, renklerine ayırın. Herkes kartlarını önüne yer gibi açsın.

Konuşmalar
Güney ne ile açar?
Batı üç seviyesinde konuşmak için yeterince kuvvetli midir? Kuzeyin diyecek bir şeyi var mıdır?
Doğu nasıl kompetisyon yapar?
Güney pas geçer. Batının kaç puanı vardır? Batı ne deklare eder?
Konuşmalar bundan sonra nasıl gelişir? Kontrat ne olur? Deklaran kimdir?
Dağıtan: Güney
                        ♠ 9 5 3
                        ♥ 9 7 6 5
                        ♦ K J 8 7
                        ♣ 8 3
♠ K J 7 6 2                           ♠ A Q 10 8
A Q 3                               K 8 4 2
9 6 3                                  A Q 4
♣ Q 6                                  ♣ J 4
                           ♠ 4
                          ♥ J 10
                          ♦ 10 5 2
                          ♣ A K 10 9 7 5 2


Oyun
Kim atak eder?  Hangi kartı çıkar?

Deklaran plan yaparak başlar. Deklaran kaç löve kaybedebilir? Kaç perdanı vardır? Deklaranın alternatifleri nelerdir? Deklaran bir alternatifi seçmek mecburiyetinde midir?

Konuşmalar (cevap)
·        Güney 3♣ açar.
·        Batı pas geçer, zira 13 puan ile üç seviyesinde konuşmak tehlikeli olabilir.
·        Kuzey pas geçer. Doğu kontur atar.
·        Batı 13 puanını 4♠’e sıçrayarak gösterir.
·        Pas, pas, pas. Kontrat 4♠’tir, deklaran Batıdır.

Oyun (cevap)
·        Kuzey ♣8 atak eder.
·        Deklaran üç löve kaybedebilir. Karo perdanını elimine etmenin bir yolu empas yapmaktır. Diğeri de, eğer körler 3-3 dağılmışsa karo perdanını 13. cü köre defos etmektir. Deklaran kozları çektikten sonra iki alternatifi de birlikte denyebilir. Önce körleri dener; 3-3 dağılmamışlarsa karo empası yapar.




Alıştırma On İki: En İyi Alternatif – El 4

Kartları alın, renklerine ayırın. Herkes kartlarını önüne yer gibi açsın.

Konuşmalar
Batı pas geçer. Kuzey ne der?
Doğu pas geçer. Güneyde kaç puan var? Zon mümkün mü? Güney ne deklare eder?
Sonra konuşmalar nasıl gelişir?
Kontrat ne olur? Deklaran Kimdir?
Dağıtan: Batı
                           ♠ K Q 10 8 7 5 3
                           8 6
                           ♦
J 5
                           ♣10 6
♠ A 6                                        ♠ 9 4
K 4 3                                    J 10 9 5
K 10 6                                   A Q 8 7
♣ 9 8 4 3 2                               ♣ J 7 5
                            ♠ J 2
                            A Q 7 2
                            ♦
9 4 3 2
                            ♣ A K Q

Oyun

Kim atak eder? Hangi kartı atak eder? Batı bu löveyi kazanırsa kontratı nasıl batırmayı planlar?
Deklaran plan yaparak başlar. Deklaran kaç löve kaybedebilir? Deklaranın kaç perdanı vardır? Deklaranın bir perdanını elimine etmek için ne alternatifleri vardır? Deklaran alternatiflerinin ikisini de deneyebilir mi? Deklaran kör empasını yapar mı? Yapmazsa niçin?

Konuşmalar (cevap)
·        Kuzey 3♠ açar.
·        16 puan ile Güneyde zon denemek için yeterli güç vardır ve 4♠ der.
·        Pas, pas, pas. Kontrat 4♠ ve deklaran Kuzeydir.

Oyun (cevap)
·        Doğu ♥V atak eder. Batı ilk löveyi kazanırsa, ortağında ♦A olduğunu ümit ederek batırmayı planlar. Defans iki karo ve ♥R ile ♠A alır.
·        Deklaarnın dört perdanı vardır ama ancak üç löve kaybetmesi gerekir.
·        Deklaran kör empasını deneme riskine giremez. Kaybederse rakipler iki karo ve pik asını da alarak kontratı batırırlar. Onun yerine deklaran ♥A ile alır ve yerin treflilerine bir perdanını defos eder.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder